Economia

Protesta per la clausura de la mina de Vilafruns

Més d’un centenar d’afectats aprofiten el Fòrum de la Mineria per mobilitzar-se

Després de l’anunci, tot just fa poc més d’una setmana, del tancament de la mina de Vilafruns, més d’un centenar de treballadors afectats es van manifestar ahir durant la celebració del Fòrum de la Mineria de la Catalunya Central a Sallent. Amb l’argument que l’explotació és viable econòmicament, en contra del que esgrimeix la seva propietària, la multinacional ICL, els treballadors van aprofitar aquesta cita, que reuneix institucions i agents socials i econòmics del sector, per fer visible el seu descontentament amb crits de protesta i petards.

La clausura abrupte de la mina de potassa, situada a cavall dels municipis de Sallent i Balsareny, ha estat una estocada per al territori, ja que es donava per feta la continuïtat fins al 2022. La primera conseqüència directa de la decisió ha estat l’acomiadament de 248 operaris de Montajes Rus, la principal empresa subcontractada d’ICL i on treballaven dos miners morts en dos accidents pràcticament consecutius que van tenir lloc a Vilafruns el mes de juny passat. En aquest context, una de les principals reivindicacions de la plantilla és que ICL faci marxa enrere, i torni a obrir l’explotació amb totes les garanties de seguretat. Per contra, la propietat sosté que la davallada del preu de la potassa, sumada a la crisi del coronavirus, fan inassumible el projecte.

Absències al Fòrum

Enmig d’aquest ambient enrarit, el Fòrum de la Mineria va aplegar representants de tots els agents públics i privats implicats, però també hi va haver absències destacables. Així, no hi van participar ni el màxim responsable d’ICL ni tampoc el de Montajes Rus.

El tancament de Vilafruns també deixa sobre la taula altres incògnites, més enllà de la situació laboral dels treballadors. Entre aquestes, què passarà amb els 48 milions de tones de runam que hi ha al Cogulló de Sallent, residus salins acumulats que ICL ha de retirar, obligat per sentència, en els pròxims 50 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA