Economia

Els comerciants del sector de l’electrodomèstic demanen un pla Renove

Els comerciants volen que el govern hi dediqui part de l’ajuda d’Europa

Ho veuen important per a la reactivació econòmica i per la transició ecològica

L’Associació de Comerciants d’Electrodomèstics (ACE), que aglutina la major part de les empreses del sector, ha demanat a la conselleria d’Empresa i Coneixement, de la qual depèn l’Institut Català de l’Energia, que posi en marxa un pla Renove d’electrodomèstics. El sector, que recorda que des del 2011 no es fa cap pla Renove d’electrodomèstics a Catalunya, considera que aquesta seria una oportunitat per donar un impuls a la reactivació econòmica, molt necessària després de la pandèmia de la Covid-19 i, alhora, una aposta per la sostenibilitat.

“El nostre objectiu és que part dels diners que rebrà Catalunya dels fons europeus per a la reactivació de l’economia siguin per incentivar la compra d’electrodomèstics”, diu Joan Carles Calbet, president de l’associació. Aquest pla Renove que proposen compleix, segons el sector, el doble objectiu marcat per Europa: per un cantó la reactivació de l’economia i la incentivació del consum i, per l’altre, la transició ecològica. El pla consisteix que un aparell vell i que consumeix molt es podrà donar “d’entrada” per un aparell nou més eficient.

Com amb l’automòbil

“La idea, com en els plans Renove dels cotxes, és que el client pugui donar el seu electrodomèstic vell a canvi d’un xec per un de nou que consumeixi menys energia, menys aigua i, en el cas d’una rentadora o rentaplats, que funcioni amb menys sabó, per exemple. Que sigui més eficient, en definitiva. A canvi, rebrà un taló que pot voltar els 90, 100 o 120 euros, això encara està per pactar que la Generalitat li pagarà amb posterioritat”, explica Calbet. I recorda que sempre que s’ha fet una campanya d’aquest tipus ha funcionat molt bé perquè és quan la gent aprofita per canviar els aparells de casa. En un principi el pla Renove seria per a rentadores, neveres i rentaplats, sempre que el producte nou que es comprés fos de la més alta qualificació energètica. “Aquest any s’han fet plans Renove a Galícia, el País Basc, Extremadura i l’Aragó i ara és l’hora de fer-ho nosaltres”, manté Calbet, que assegura que amb la conselleria “n’hem parlat moltes vegades però no es feia per falta de diners”. “Doncs bé, ara els demanem que un pessic dels 30.000 milions que suposadament vindran d’Europa a Catalunya, siguin per a això.”

LA FRASE

El pla compleix els objectius que marca Europa: reactivar el comerç i la transició ecològica
ç
Joan Carles Calbet
president de l’associació de comerciants d’electrodomèstics

LA XIFRA

120
euros
pot pagar la Generalitat perquè el consumidor canviï el seu electrodomèstic vell per un de nou.

LA DATA

2011
va ser l’any
que es va portar a terme el darrer pla Renove d’electrodomèstics a Catalunya.

La consellera vol ajuda directe a les empreses

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va dir ahir que el petit comerç és un dels sectors que més han patit i estan patint la crisi del coronavirus. “Compartim el càlcul de Pimec que el 30% dels comerços corren el risc de tancar definitivament”, va alertat. “En aquest cas–va dir la consellera–també caldria prorrogar els ERTO fins el mes de març i donar ajudes directíssimes als empresaris. No només per ajudar ara els comerços a sobreviure sinó a ser competitius en els propers mesos”. La consellera va anunciar la setmana passada l’activació de la línia d’ajuts Cupons ACCIÓ per impulsar la competitivitat d’entre 300 i 600 pimes catalanes arran de la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona