Economia

Un 14% menys de producció de poma

La collita baixarà aquest any fins a les 73.700 tones a les comarques gironines, però la fruita serà de més qualitat

Les temperatures suaus de la primavera i principis d’estiu han ajudat a augmentar el calibre de la fruita

La primera poma ja s’exporta

Les pluges han portat malalties que s’han pogut contenir

La IGP Poma de Girona xifra en un descens del 14% la producció de poma a la demarcació respecte a l’any passat, pels “temporals” de pluja d’aquests darrers mesos. En total es xifra la producció en 74.760 tones, “un terç de totes les pomes que es cultiven a Catalunya”. Però aquesta baixada de producció es compensarà, segons va explicar ahir el director de l’estació experimental IRTA-Mas Badia, Joan Bonany, amb fruita de més qualitat”.

Per Bonany, les temperatures suaus d’aquesta primavera han afavorit el creixements dels arbres i dels fruits, i per tant les pomes tindran bons calibres, una coloració favorable i el sucre amb les condicions desitjades. “Serà una campanya potser una mica més curta de producció, però ho compensarem amb qualitat amb escreix”, assegura.

La campanya de recollida de poma a la demarcació de Girona s’ha avançat respecte a altres anys. Hi ha plantacions que ja van començar a recollir la setmana passada. El fet que les pomes gironines siguin les primeres que es cullen i que la collita arribi amb les cambres frigorífiques d’arreu “buides”, això està provocant que aquesta primera poma es comercialitzi molt bé. Segons explica el president de la IGP, Llorenç Frigola, tenen comandes de “països del nord d’Àfrica, els països del Golf i ja han sortit contenidors cap als supermercats de Colòmbia”.

D’altra banda, aquest any al conjunt d’Europa hi haurà una davallada en la producció de poma del 4%, malgrat que a Polònia, un dels principals països productors, ha crescut en producció d’aquesta fruita però en les categories més àcides, que “no són del nostre mercat”. “Europa ha ensopegat fort en les produccions més clàssiques”, explica el president. És per això que Frigola s’ha mostrat confiat que s’aconseguirà un preu raonable per la poma. Ha detallat que és especialment important que es mantingui un preu més elevat que en altres anys per tal que l’augment de costos que ha comportat l’aplicació de mesures del coronavirus no escanyin encara més els productors gironins.

Accidents climàtics

Els “accidents climàtics” que hi ha hagut any “han respectat” la producció gironina de pomes. De fet, el temporal Glòria va provocar importants destrosses en les produccions. Els pagesos van haver de “treballar molt” per recuperar els arbres, però Bonany ha apuntat que va afectar més la llevantada que hi va haver pels volts de Sant Jordi, a final d’abril. En aquest moment és quan les pomeres floreixen i “tanta pluja no va bé”. Aquest podria ser un dels motius pels quals la producció de pomes d’aquest any serà menor.

L’abundància de pluja també ha portat més “afectació per malalties” a les plantacions. Joan Bonany ha assegurat que, malgrat tot, han pogut contenir-les, i per això els camps gironins oferiran “una poma sana i d’alta qualitat”.

El descens de producció es produeix en totes les varietats. Segons la directora dels serveis territorials d’Agricultura a Girona, Elisabet Sánchez, la més representativa a la demarcació és la golden, que en aquesta campanya es preveu que tindrà un descens del 12%. “Però si mirem la tendència general dels darrers anys, també té una baixada aproximada del mateix percentatge”, explica. La gala baixa un 5%; la granny smith disminueix un 26% i les vermelles, un -21%. “Segueix la tendència de reconversió de varietats. És per això que a la llarga la golden i la gala tindran produccions similars”, diu.

Ahir al Mas Badia es va fer l’acte simbòlic de la collita de la primera poma, i com a convidats hi havia Sergi Güell i Ariadna Trias, president i corredora del Massi-Tactic UCI Women’s Team, equip femení del Club Ciclista Baix Ter i únic conjunt català en la màxima categoria internacional.

LES XIFRES

4%
menys
de producció a Europa, malgrat que a Polònia s’hi preveu més collita però en categories més àcides.

LES FRASES

12%
de descens
en la varietat golden, que a la demarcació encara té molt pes però el va perdent.
La collita arriba amb les cambres frigorífiques buides, i la primera poma es comercialitza bé
Llorenç Frigola
PRESIDENT DE LA igp poma de girona
Serà una campanya més curta en producció, però ho compensarem amb qualitat
Joan Bonany
DIRECTOR DE L’ESTACIÓ EXPERIMENTAL IRTA-MAS BADIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona