Economia

Mig any de pandèmia amb efectes econòmics incerts

Una dona italiana de 36 anys que tornava del nord d’Itàlia va ser la primera diagnosticada a Barcelona

Per ara l’impacte econòmic és una incògnita i alerten del risc per a 49.000 autònoms

Avui fa mig any que es confirmava el primer pas de coronavirus a Catalunya, quan una dona italiana de 36 anys patia els símptomes de la malaltia en arribar a Barcelona. Tornava del nord d’Itàlia, on el virus es propagava amb força un cop arribat a Europa provinent de la zona de Wuhan, on la pandèmia s’havia originat i en poques setmanes registrava més de 80.000 contagis. El cas detectat a Catalunya va ser el primer a tota la península, perquè els altres tres casos diagnosticats eren a les illes Canàries.

Per frenar l’increment dels contagis el govern espanyol va decretar el 14 de març l’estat d’alarma, va obligar la població a confinar-se i va aturar l’activitat econòmica, a excepció dels serveis considerats essencials. Coincidint amb el solstici d’estiu i després de tres mesos i una setmana de confinament, es va aixecar el decret i es va recuperar la mobilitat a tot el territori. La nova normalitat va permetre d’obrir fronteres a les portes d’una temporada turística que molts ja donaven per perduda i que ha mantingut establiments tancats acollint-se a les pròrrogues dels ERTO i les ajudes per als autònoms.

L’impacte econòmic i social de la pandèmia encara caldrà veure’l, tenint en compte que els rebrots no han parat de créixer a l’agost i que la segona onada de contagis, que es preveia per la tardor, s’ha avançat. L’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) alerta que més del 70% dels associats hauran de tancar o reduir la plantilla si es produeix un nou confinament. Així es desprèn del baròmetre que evidencia la baixada de la facturació i les dificultats que tenen els qui continuen amb el negoci tancat i han de continuar pagant les quotes a la Seguretat Social, una situació que a Catalunya posa en risc la viabilitat de 49.000 autònoms. ATA exigeix mesures urgents per “salvar” el col·lectiu, com prorrogar les ajudes fins a l’abril del 2021 o reduir les cotitzacions de les quotes. “No han estat ajuts directes, tan sols ajornaments que s’han d’acabar pagant quan la facturació no és la mateixa que abans”, diu el president de Pimec Autònoms, Miquel Camps, que lamenta que no es tinguin en consideració els 550.000 autònoms que hi ha a Catalunya. Segons ex€plica, “hi ha molta por” perquè la recuperació de feina no és proporcional al consum en un moment en què la població no té confiança.

Més cribratges massius

Salut va anunciar ahir que es faran més cribratges, com els que s’han fet a Reus, a Terrassa, Granollers, les Franqueses i Canovelles. També es començaran a fer als veïns del barri del Remei de Vic, on els casos positius s’han duplicat les darreres quatre setmanes. Als participants en les proves massives PCR els demanaran que signin una declaració d’autoresponsabilitat per fer l’aïllament si és necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona