Economia

Manifest dels municipis més grans en contra de cedir els romanents

Trenta ajuntaments de l’Estat, entre aquests sis de catalans, firmen el comunicat conjunt

Sis municipis catalans formen part de la trentena d’ajuntaments de l’Estat que han rebutjat en un comunicat conjunt l’acord entre la FEMP i el Ministeri d’Hisenda. Barcelona, Badalona, Terrassa, Lleida, Tarragona, Reus i altres ciutats de l’Estat, com ara Madrid o València, reclamen a Pedro Sánchez que “desisteixi” i proposen que es faci un nou decret “exprés”. Segons recull el comunicat, l’acord entre la FEMP i Hisenda és “injust” i “vulnera l’autonomia financera de les entitats locals”, a més d’establir una “exclusió inadmissible” dels ajuntaments que no disposen de romanent del repartiment dels fons provinents del pressupost general de l’Estat.

Els alcaldes signants constaten també que el decret que recull l’acord no té prou majoria per ser convalidat al Congrés i per això reclamen al govern espanyol que deixi “d’intentar tramitar-lo” posteriorment com a projecte de llei. Per això, sol·liciten que s’obri “immediatament” un procés de diàleg amb el ministeri liderat per María Jesús Montero. “És millor anar cap a un nou decret”, va indicar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La idea és que el segon decret mantingui el fons de 5.000 milions, però que es desvinculi dels romanents, amb un model similar al fons extraordinari de 16.000 milions destinat a les autonomies. Colau va instar Montero a “conèixer la realitat municipal” i va recordar que a la caiguda d’ingressos se suma la despesa social generada per la pandèmia.

Al seu torn, els alcaldes de Tarragona i Lleida, Pau Ricomà i Miquel Pueyo, respectivament, van emetre una nota conjunta en què afegien que “no té sentit que els ajuntaments hagin de prestar els seus estalvis a l’Estat com a condició per accedir al Fons Covid de Recuperació Econòmica i Social”. De la mateixa manera, concloïen, tampoc té sentit que els ajuntaments sense estalvis en quedin exclosos.

Empleats del SEPE: 6 vegades més feina

La UGT va denunciar ahir en un comunicat que la càrrega de feina del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) s’ha multiplicat per sis en el context de pandèmia i que la plantilla continua “minvada” per les retallades dels últims anys. El sindicat explica que a Catalunya hi ha actualment 820 treballadors, dels quals 554 són a la demarcació de Barcelona; 96, a les comarques de Girona; 67, a les de Lleida, i 103, a les de Tarragona. Per la UGT, es tracta d’una plantilla”clarament insuficient” en la situació actual, i, tot i que admet que s’han contractat treballadors de reforç, adverteix que es tracta d’una feina “molt especialitzada i que no s’aprèn ràpidament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona