Economia

Croada contra la covid-19

Farmacèutiques de grans dimensions, ‘biotecs’ més petites i tecnològiques catalanes en acció contra la pandèmia

Reig Jofre inverteix 4 milions més en la planta que produirà la vacuna

Testos en línia per avaluar els símptomes de la covid-19, fàrmacs per prevenir-la, adaptació de plantes industrials per produir per a tercers la futura vacuna o tractaments amb plasma per curar els pacients infectats són alguns dels projectes que hi ha actius en aquesta croada particular del sector de la salut català contra el nou virus que ha blocat el món.

Des de principis d’any, quan va esclatar la pandèmia, empreses del sector de la salut catalanes estan immerses en iniciatives col·lectives i individuals per fer front al coronavirus.

La farmacèutica Grifols ja ha produït els primers lots d’un medicament específic (immunoglobulina hiperinmune anti-SARS-CoV-2) a partir del plasma de persones que s’han recuperat de la malaltia. La seva seguretat i eficàcia està sent provada en els assajos clínics que tenen en marxa. El tractament, com expliquen des de la companyia, estaria desenvolupat per tractar la infecció pel virus SARS-CoV-2 i es podria fer servir tant per a la prevenció com per al tractament de la malaltia.

Els assajos i el desenvolupament del projecte formen part d’un acord amb diferents agències reguladores dels EUA. No és l’únic fàrmac en què treballa la companyia Grifols en aquesta batalla contra el virus causant de la covid-19.

El director científic de la farmacèutica Esteve, Carlos Plata, explica que aquesta firma està participant en la plataforma europea de supercomputació EXSCALATE4CoV (EAC), finançada per la Comissió Europea. L’objectiu d’aquest projecte persegueix, d’una banda, la identificació de medicaments amb activitat davant la covid-19 mitjançant un procés de simulacions in silico (via simulació computacional) i validacions in vitro de cèl·lules, i de l’altra, desenvolupar i consolidar una eina eficaç per contrarestar futures epidèmies. ”La nostra participació ha consistit a proporcionar alguns compostos que tenim a la llibreria química i que ja tenen un altre tipus d’activitat per veure com es comporten i si poden tenir activitat antiviral en la covid-19”, explica Plata, que reconeix que serà un procés llarg, tot i que es mostra esperançat.

La també companyia farmacèutica Reig Jofré calcula que invertirà 4 milions més en la seva nova planta de Sant Joan Despí (en la qual ja havia invertit 30 milions d’euros) per produir vacunes contra la covid-19.

Isabel Amat, directora d’innovació, explica que podrien arribar a fabricar fins a 200 milions de dosis l’any. “Hem ofert la nostra experiència de desenvolupament i fabricació de tecnologia en productes estèrils i liofilitzats als grups internacionals que estan en la cursa per la vacuna contra la covid-19. Amb alguns grups estem treballant de prop per poder passar de les fases de desenvolupament clínic a l’escalat industrial”, avança.

A més, Amat explica que estan fent recerca en nous productes per al reforç immunitari.

REMAb Therapeutics, –spin-off de l’ Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)– treballa en un nou tractament terapèutic en malalties infeccioses i altres patologies. El tractament, es basa a eliminar selectivament els anticossos que protegeixen els bacteris del sistema immunològic del pacient i que són facilitadors de la infecció.

Anaxomics

és una bioinformàtica del sector biotech català que està avaluant, amb els hospitals Sant Joan de Déu i Germans Trias i Pujol, l’impacte psicosocial de l’epidèmia.

Esteve

Han proporcionat compostos químics propis per estudiar si tenen activitat antiviral.

Remab Therapeutics

Treballen en un nou tractament terapèutic en malalties infeccioses com la covid-19 que es basa a eliminar anticossos.

Mediktor

han creat un test en línia per avaluar els símptomes de la covid-19 des de qualsevol dispositiu.

grifols

Estan provant l’eficàcia d’un medicament a partir de plasma de persones que han superat el virus.

Reig Jofre

han habilitat les seves plantes industrials per assumir la producció d’una futura vacuna. Tenen capacitat per fabricar més de 200 milions de dosis.

Archivel Farma

han creat la filial Immuni Therapeutics per aplicar la vacuna Ruti contra la tuberculosi per a la covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona