Economia

El conseller delegat de CaixaBank, sobre la fusió amb Bankia: “Barcelona seguirà tenint un pes clau en la nova entitat”

Gonzalo Gortázar demana que s’allargui el període de carència dels crèdits ICO arran de les noves restriccions

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha volgut deixar clar quin paper tindrà Barcelona dins l’entitat una vegada es faci efectiva la fusió amb Bankia. “La seu social serà València i mantindrem dues seus operatives a Barcelona i Madrid; Barcelona seguirà tenint un pes clau en la nova entitat, i això ni ho posem en dubte”, ha comentat el directiu durant la presentació de resultats de CaixaBank corresponent al tercer trimestre. En la mateixa roda de premsa, Gortázar també ha demanat a l’administració que allargui el període de carència dels crèdits ICO arran de les noves restriccions. “La realitat és que la restricció de l’activitat serà més llarga del que hauríem desitjat”, ha subratllat.

Durant la roda de premsa, bona part de les preguntes han anat adreçades a la fusió entre CaixaBank i Bankia, una operació que els accionistes de cada entitat hauran d’aprovar a principis de desembre en juntes extraordinàries. Una de les qüestions més recurrents ha sigut el futur dels treballadors. En aquest sentit, Gortázar ha assegurat que l’entitat no es planteja un ajustament de plantilla amb anterioritat a la fusió i ha afegit que no té intenció d’accelerar el pla per reduir el nombre de sucursals. En relació amb aquest últim punt, el directiu ha comentat que el pla no tindrà “grans impactes” sobre la fusió i que, en cas que fossin necessaris més ajustos, aquests es farien “amb la màxima sensibilitat”.

Per altra banda, el conseller delegat de CaixaBank ha negat un “tracte de favor” cap a l’entitat a l’hora de negociar amb Bankia i ha volgut posar de manifest el grau de competència que hi ha al sector bancari. “Mai he vist tanta competència com ara, i això és un al·licient per tots nosaltres”, ha destacat.

Un tercer trimestre millor de l’esperat

L’economia espanyola va experimentar un creixement del 16,7% entre juliol i setembre respecte a les dades del segon trimestre, segons ha donat a conèixer aquest mateix divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Les dades reals han superat les previsions de CaixaBank, que havia realitzat unes estimacions “molt conservadores”, segons Gortázar. Tot i que el conseller delegat ha celebrat la notícia, també s’ha mostrat prudent arran de la situació actual. “El tercer trimestre ha anat millor del que esperàvem, però el quart trimestre pot ser més dèbil”, ha dit. Segons les previsions de l’entitat, el PIB a l’Estat patirà una caiguda interanual del 12,5% durant el 2020.

Increment de la morositat pel 2021

Tot i que la voluntat del govern espanyol és la d’allargar el període de carència dels crèdits ICO, CaixaBank pronostica que el 2021 es produirà un increment notable de la morositat. “La caiguda de l’activitat econòmica s’acabarà posant de manifest”, ha expressat Gortázar. De fet, cal recordar que bona part dels crèdits que ha concedit l’entitat des de l’esclat de la pandèmia es troben fora de les línies ICO (51.530 MEUR no tenen garantia ICO, mentre que 15.071 MEUR sí que la tenen).

Per Gortázar, la ràtio de morositat es mantindrà per sota el 4% aquest any, però ha avisat que a partir de l’any vinent es podran veure increments “rellevants”. “No creiem que sigui catastròfic, però hem de ser molt prudents”, ha afegit.

Gortázar defensa que els dividends “són necessaris”

Arran de la crisi de la covid-19, el Banc d’Espanya va emetre una nota el passat juliol on es recomanava limitar el repartiment de dividends. Gortázar ha defensat l’actitud del regulador, però alhora ha assenyalat que el repartiment de beneficis “és necessari” per a les empreses que s’ho puguin permetre. “Un pagament zero provoca efectes negatius; una de les coses que necessita el sector bancari és precisament tenir accés a capital”, ha dit. No obstant això, l’executiu ha recordat que CaixaBank ja va limitar el ’payout’ d’aquest exercici al 30%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)