Economia

Els sindicats alerten de la fragilitat del mercat laboral i de l’impacte de la crisi en majors de 45 anys i joves

Les persones que no cobren una prestació per desocupació ja representa més de la meitat de l’atur registrat

Els sindicats alerten de la fragilitat del mercat laboral tot i que durant aquest mes de novembre “s’han suavitzat” els “efectes devastadors de la crisi sanitària”, amb un increment moderat del 0,4% de l’atur i un repunt de 3.300 afiliacions. CCOO i UGT s’han mostrat preocupats per l’impacte que està tenint la crisi en els majors de 45 anys i en el jovent. L’organització encapçalada per Javier Pacheco diu que “el projecte de vida” dels joves es fa “impossible” quan pateixen “una de les taxes d’atur més elevades d’Europa”. A més, el sindicat que dirigeix Camil Ros assenyala que “les dones, les persones majors de 45 anys i persones immigrades són les més afectades per l’increment de l’atur.

UGT també recorda que els desocupats que no cobren una prestació ja representen el 53% de l’atur registrat, és a dir, 260.000 persones. Per donar resposta als col·lectius més vulnerables, tots dos sindicats reclamen pensar polítiques d’ocupació i reforçar els serveis públics que les garanteixen, com el SEPE i el SOC.

“Cal doncs, repensar polítiques actives d’ocupació alineades amb les estratègies europees per tal de fer front a la situació actual, així com reforçar els serveis públics d’ocupació agilitant els tràmits de les prestacions”, demana CCOO. El sindicat creu que tot i l’increment “anecdòtic” de l’atur durant el novembre, “l’horitzó és preocupant”, fet que reclama “de mesures urgents i de consensos amplis”. Per aquest motiu, l’organització exigeix a la Generalitat que activi “immediatament” el Consell del Diàleg Social.

Enmig d’aquest panorama, els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) han repuntat amb força durant el mes de novembre i ja n’hi ha 72.000 afectats més que a l’octubre. UGT reclama posar en marxa “de manera immediata” el pla de suport al sector de l’automòbil, crear una baixa per contingències comunes vinculada a la covid-19, modernitzar el SEPE, amb la digitalització dels processos i tràmits I facilitar i agilitar la tramitació del subsidi per a les persones en situació d’atur que han exhaurit totes les prestacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona