Economia

Els sindicats alerten de la fragilitat del mercat laboral i de l’impacte de la crisi en majors de 45 anys i joves

Les persones que no cobren una prestació per desocupació ja representa més de la meitat de l’atur registrat

Els sindicats alerten de la fragilitat del mercat laboral tot i que durant aquest mes de novembre “s’han suavitzat” els “efectes devastadors de la crisi sanitària”, amb un increment moderat del 0,4% de l’atur i un repunt de 3.300 afiliacions. CCOO i UGT s’han mostrat preocupats per l’impacte que està tenint la crisi en els majors de 45 anys i en el jovent. L’organització encapçalada per Javier Pacheco diu que “el projecte de vida” dels joves es fa “impossible” quan pateixen “una de les taxes d’atur més elevades d’Europa”. A més, el sindicat que dirigeix Camil Ros assenyala que “les dones, les persones majors de 45 anys i persones immigrades són les més afectades per l’increment de l’atur.

UGT també recorda que els desocupats que no cobren una prestació ja representen el 53% de l’atur registrat, és a dir, 260.000 persones. Per donar resposta als col·lectius més vulnerables, tots dos sindicats reclamen pensar polítiques d’ocupació i reforçar els serveis públics que les garanteixen, com el SEPE i el SOC.

“Cal doncs, repensar polítiques actives d’ocupació alineades amb les estratègies europees per tal de fer front a la situació actual, així com reforçar els serveis públics d’ocupació agilitant els tràmits de les prestacions”, demana CCOO. El sindicat creu que tot i l’increment “anecdòtic” de l’atur durant el novembre, “l’horitzó és preocupant”, fet que reclama “de mesures urgents i de consensos amplis”. Per aquest motiu, l’organització exigeix a la Generalitat que activi “immediatament” el Consell del Diàleg Social.

Enmig d’aquest panorama, els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) han repuntat amb força durant el mes de novembre i ja n’hi ha 72.000 afectats més que a l’octubre. UGT reclama posar en marxa “de manera immediata” el pla de suport al sector de l’automòbil, crear una baixa per contingències comunes vinculada a la covid-19, modernitzar el SEPE, amb la digitalització dels processos i tràmits I facilitar i agilitar la tramitació del subsidi per a les persones en situació d’atur que han exhaurit totes les prestacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA