Economia

Troben al cos humà múltiples substàncies químiques perilloses associades als envasos

Un estudi de Fundació Rezero i Zero Waste Europe troba una mitjana de 20 compostos químics associats a envasos de plàstic en el cos dels participants en la recerca

Una investigació de la Fundació Rezero i Zero Waste Europe troba al cos humà múltiples substàncies químiques tòxiques, associades a l’envasat d’aliments.

La recerca ha analitzat mostres d’orina per detectar la presència de substàncies químiques que es fan servir en envasos de plàstic d’un sol ús per a aliments, és a dir, ftalats i fenols, que s’associen al càncer i malalties cardiovasculars, a més d’afectar el sistema immunològic i reproductiu. De les 28 substàncies químiques analitzades, s’han trobat una mitjana de 20,5 a les mostres, amb un rang de 18 a 23.

Aquesta recerca ha comptat amb 52 participants de Bèlgica, Bulgària, Letònia, Portugal, Eslovènia i Espanya. Aquests participants són personalitats polítiques, científiques, artistes, xefs, periodistes i altres figures públiques. A l’Estat espanyol, hi han participat personalitats com el pintor Miquel Barceló; els músics Macaco i Rubén Sierra; la xef Carme Ruscalleda; el biòleg marí Manu San Félix; la directora de Rezero, Rosa García; l’antropòloga Yayo Herrera; el catedràtic i expert en salut ambiental Nicolás Olea i la metgessa Elena Carreras.

A parer de Rosa García, directora de Rezero, “un cop més, estem veient que la salut pública no està protegida davant aquestes substàncies tòxiques. No podem seguir mantenint la ciutadania al marge dels impactes del que compren i consumeixen. Això ha de ser abordat urgentment pels governs i els productors d’envasos i embalatges.”

Per la seva banda, Joan Marc Simón, director de Zero Waste Europe, considera que “tot i que és important atacar d’arrel el plàstic d’un sol ús, actualment no hi ha traçabilitat ni una regulació exigent de cap producte d’usar i llançar.” Afegeix que “no ens val la substitució del plàstic per un altre material, sinó la implantació de la reutilització d’envasos com el vidre que, al llarg dels anys, ha demostrat ser el més estable.”

En aquests moments s’està debatent la reforma de la llei estatal de residus i sòls contaminants, i entitats ecologistes, científics i representants d’altres sectors han demanat que s’hi introdueixin mesures com ara que els productes de consum no continguin substàncies ni additius perjudicials per a la salut; que es penalitzin els plàstics d’usar i llençar, pel mal que causen al medi ambient i a la salut; que es garanteixi a la ciutadania l’accés als envasos reutilitzables al comerç, amb quotes mínimes i l’obligació per als distribuïdors que implantin circuits de reutilització i sistemes de retorn i que es prioritzi la transparència perquè tots tinguem coneixement de la traçabilitat dels compostos químics i la composició dels plàstics que entren al mercat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona