Economia

El Banc d’Espanya preveu que l’economia torni a caure en l’últim trimestre després de repunt de l’estiu

El supervisor apunta a una contracció del 0,8% en els tres últims mesos i tancar 2020 amb una caiguda de l’11,1%

El Banc d’Espanya preveu que l’economia espanyola torni a recular en l’últim trimestre de l’any i perdi el repunt assolit en els mesos de l’estiu, segons indica l’ens supervisor en les seves últimes previsions econòmiques.

Així, en el seu escenari central, el Banc d’Espanya preveu que al quart trimestre l’economia caigui un -0,8% en comparació amb el tercer trimestre, quan va créixer un 16,7%, i situa la reculada interanual del PIB per al període en el -9,8%, per sobre del 8,7% de juliol a setembre.

Per al conjunt del 2020, el supervisor preveu una caiguda del PIB de l’11,1% en l’escenari central, que modera al 10,7% en el seu escenari suau i empitjora fins a l’11,6% en el sever.

Segons indica el Banc d’Espanya, l’evolució del PIB en el quart trimestre de l’any se situarà en una forquilla que indica una caiguda interanual d’entre el -8,6% i el -11,8%, sent el -9,8% la previsió central.

En l’escenari suau, l’economia creixeria entre octubre, novembre i desembre un 0,6% intertrimestral, mentre que en el més greu cauria un 3% i, en el central, un -0,8%.

El Banc d’Espanya descriu l’escenari central com un en el qual hi ha brots de covid-19 “d’intensitat similar als més recents”, amb una distribució de la vacuna durant el 2021 que permetria una reducció gradual de les restriccions fins a la contenció total a primers del 2022.

En l’escenari suau, l’evolució de la pandèmia és més favorable, amb una distribució de vacunes més primerenca, ja durant el primer trimestre del 2021, cosa que permet alleugerir les restriccions.

En l’escenari sever, el Banc d’Espanya preveu un repunt dels contagis a curt termini, amb un enduriment de les restriccions i una aplicació molt més lenta de la vacuna.

En qualsevol d’aquests tres escenaris, l’economia s’aniria recuperant lentament, tot i que ho faria de forma més o menys intensa segons l’evolució de la pandèmia.

Així, el 2021 el PIB creixeria un 6,8% en l’escenari central, un 8,6% en el suau i només un 4,2% en el sever, situant la recuperació dels nivells econòmics previs a la pandèmia a mitjans del 2023 per a l’escenari central.

De fet, el Banc d’Espanya avisa que en la previsió més pessimista, a finals del 2023 el PIB encara estaria un 2,8% per sota dels nivells de tancament del 2019.

Les previsions apunten que l’atur es dispararà l’any vinent. En l’escenari més optimista, la taxa d’aturats tancarà aquest 2020 en un 15,7%, pujarà al 17,1% el 2021, i tornarà a baixar al 14,1% i el 12,4% en els dos anys següents.

Pel que fa a l’escenari més pessimista, l’atur enguany serà del 16,2%, es dispararà al 20,5% el 2021, seguirà al 18,1% el 2022 i al 17,6% el 2023. En l’escenari central del Banc d’Espanya, la taxa d’atur tanca aquest any en un 15,8%, puja al 18,3% el 2021, i baixa després al 15,6% i el 14,3%.

Pel que fa al dèficit de les administracions públiques, les projeccions el Banc d’Espanya preveuen que sigui del 10,5% aquest 2020 en l’escenari central, incrementant el deute fins al 120%.

L’any 2023, malgrat haver-se anat reduint, el supervisor apunta que el dèficit seguirà al 4,5% en l’escenari central.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida