Economia

opinió

Catalunya i la nova economia de l’espai

L’aposta per la New Space Economy és un pas cap a una Catalunya moderna, més dinamitzada i adaptada al segle XXI

La imatge que l’exploració espacial ha inspirat durant dècades en l’opinió pública ha estat la d’una acarnissada competència entre superpotències per demostrar el seu poder. Avui en dia, però, la cursa espacial és, de fet, un exemple de col·laboració internacional exemplar al món, i una mostra molt clara d’això és l’Estació Espacial Internacional (ISS), on conflueixen agències espacials com l’europea (ESA), l’americana (NASA) i la russa. Altres exemples serien programes d’exploració de Mart (Mars Express-ESA, NASA, JAXA (Japó) i Russia), de cerca de composició de les galàxies (telescopi espacial Hubble-ESA, NASA) i d’observació de la Terra (el recentment llançat Sentinel-6 –ESA, EU, EUMETSAT, NASA, NOAA).

A Europa també s’han impulsat grans projectes, com el Programa Copernicus, que ha posat en òrbita un sèrie de satèl·lits d’observació de la Terra que recullen dades, que es distribueixen obertament, sobre l’estat de l’atmosfera, els gels i els oceans. Això ens permet, entre altres coses, de mesurar els efectes del canvi climàtic, un repte que no podem oblidar malgrat la crisi sanitària. Recordem que al davall de la crisi sanitària que estem vivint aquest darrer any hi ha una crisi climàtica que fa molts anys que ens avisa i que ja estem fent tard.

La indústria aeroespacial europea, encapçalada per l’Agència Espacial Europea (ESA), és plenament competitiva. Es calcula que el sector ocupa uns 250.000 professionals i genera el 10% del PIB europeu (que a Catalunya seria equivalent a uns 25.000 milions d’euros). Pel que fa als satèl·lits, un terç dels que es llancen a tot el món tenen segell europeu.

En l’actualitat l’espai ha evolucionat més enllà d’aquest escenari dominat per les grans agències governamentals, cap a una nova economia de l’espai.

L’anomenada New Space Economy, o Nova Economia de l’Espai, és una filosofia que engloba tota una indústria privada emergent mundialment, amb una certa independència dels governs i, el que és més important, dels grans contractistes tradicionals; composta principalment per pimes i empreses emergents del sector aeroespacial. Parlem, doncs, d’un sector disruptiu i innovador.

El gran avantatge d’aquesta nova tendència és que elimina les barreres d’entrada a la indústria de l’espai. Amb més participació de l’empresa privada, la nova economia de l’espai esdevé més àgil, flexible, amb pressupostos més ajustats, amb períodes de temps molt més reduïts, impulsat per les necessitats, cap a finalitats més àmplies i més orientades socioeconòmicament i, per tant, amb gran capacitat de comercialització. Obre doncs la porta a formes interessants de col·laboració publicoprivada.

L’espai ofereix grans oportunitats per a la generació d’una indústria d’alt valor afegit, digitalitzada i basada en l’economia del coneixement. Per això la Cambra de Barcelona hem començat a treballar perquè la New Space Economy es desenvolupi a Catalunya, un territori molt ben posicionat gràcies al seu ecosistema tecnològic.

El mes de febrer de l’any passat vam fer el primer pas en l’assoliment d’aquest objectiu amb la primera jornada de New Space Economy a la Llotja de Mar i amb la creació d’una Comissió de l’Espai, des d’on hem posat la llavor i hem ajudat a impulsar dos projectes que aspiraran a rebre finançament dels fons Next Generation EU. Un inclou la creació d’un hub de NewSpace a Catalunya, així com infraestructura, llançament de cubesats, un programa d’innovació tecnològica i un centre de processament; i l’altre, la transformació de l’aeroport de Lleida-Alguaire en un port espacial. La Cambra de Barcelona també hem participat en la creació de l’estratègia de la nova economia de l’espai a Catalunya, liderada i presentada el darrer 27 d’octubre pel departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

La Generalitat de Catalunya calcula que aquesta indústria podria generar 1.800 llocs de feina i 600 milions d’euros en quatre anys, tots d’alt valor afegit. Per a nosaltres, l’aposta per la New Space Economy és un pas cap a una Catalunya moderna, més dinamitzada i adaptada al segle XXI; però també una Catalunya que refà el seu model econòmic cap a un model basat en el coneixement i, per tant, més just i sostenible. És un somni prometedor, engrescador i molt adequat al tarannà català, instintivament emprenedor.

Catalunya, un país petit i de petites i mitjanes empreses, també pot aspirar a conquerir l’espai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona