Economia

S’amplia la bretxa salarial entre directius i empleats

La diferència anual entre executius i treballadors supera els 64.000 euros

Els experts proposen revisar les polítiques retributives i apostar per la productivitat

L’evolució dels salaris durant el 2020 deixa una imatge poc falaguera, ja que les incerteses associades a la pandèmia van limitar el creixement de les retribucions quan tot just començaven a remuntar després de l’última crisi. Un estudi amb visió panoràmica sobre els últims anys elaborat per la consultoria ICSA i Eada Business School confirma que la bretxa salarial entre directius i empleats s’eixampla i ara mateix ja és, de mitjana, de més de 64.000 euros bruts anuals a Catalunya. És a dir, que la distància entre executius i treballadors rasos supera els 5.300 euros bruts al mes. L’única circumstància que ha jugat a favor del manteniment del poder adquisitiu en l’últim any ha estat que, també precisament per la crisi sanitària i econòmica, el 2020 s’ha saldat amb una inflació negativa. Per acabar-ho d’adobar, els efectes més negatius de la pandèmia sobre els sous encara han d’arribar, segons Ernesto Poveda, president d’ICSA Group, i el professor d’estratègia d’Eada Jordi Assens, els responsables de l’estudi.

Mostra àmplia

L’informe es basa en la recollida d’informació d’una mostra de més de 80.000 dades salarials d’arreu de l’Estat entre el juliol del 2019 i el mateix mes del 2020, i indica també que en l’evolució salarial les que en surten més malparades, en totes les categories, són les petites i mitjanes empreses, probablement perquè, segons els experts, en general les pimes tenen menys recursos tecnològics en comparació amb el valor afegit que poden presentar els grans grups. Alhora, sectors com el turisme o el comerç, molt presents en el teixit empresarial català i força danyats per la crisi sanitària, també consten entre els menys remunerats. Tant Poveda com Assens van posar de manifest la necessitat de canviar la política retributiva, “que té molt potencial de millora”, i substituir-la per una de més “intel·ligent”, tal com va assenyalar el president d’ICSA, per avançar en “l’equilibrament de les rendes salarials i les de capital”.

Entre les propostes que van introduir els dos analistes per reduir la bretxa hi ha la d’identificar els sectors més productius i desenvolupar-los perquè tinguin un pes més gran en l’economia. “Cal augmentar la productivitat, buscar activitats fortes en innovació i coneixement, que incorporin intel·ligència artificial, robòtica, etc.”, va afirmar Assens. A més de potenciar la participació de les dones en posicions tècniques i de decisió, caldria, segons el parer dels titulars de l’informe, més inversió en educació i en salut. “Millors salaris paguen més impostos, eleven la recaptació i aquesta es tradueix en més inversió i crea un cicle virtuós”, va concloure l’expert d’ICSA.

Enginyers, analistes i informàtics, els més demanats

Enginyer, analista de gestió i especialista en bases de dades i xarxes informàtiques van ser les tres ocupacions més sol·licitades en el mercat de treball català el 2020. Segons l’informe publicat per l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, aquestes tres professions obtenen una puntuació igual o superior a set en l’índex emprat en la classificació. L’índex té en compte variables com la contractació laboral (té un pes del 40%), la qualitat dels contractes (35%) i el nombre de demandants al SOC i el temps que s’hi estan (25%). Altres perfils altament sol·licitats són els d’analistes de sistemes (obtenen 6,94 punts sobre deu) o els tècnics d’operacions en sistemes informàtics (6,85). Tancant la llista dels deu oficis més cotitzats, hi ha els analistes i dissenyadors de programari (6,83 punts), professionals de la salut (6,82), peons agropecuaris (6,82), programadors informàtics (6,81) i professionals de vendes TIC (6,76). Hi ha força heterogeneïtat segons els territoris. Per zones, les ocupacions més reclamades són enginyers (Barcelonès), instructors d’autoescola (Gironès), pescadors fluvials i de litoral (Tarragonès) i instal·ladors de línies elèctriques (Segrià).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona