Economia

Els pisos nous a Girona ciutat s’encareixen un 32%

El Gremi de Promotors atribueix l’increment a l’oferta limitada, que distorsiona els preus

Reclamen a l’administració “mobilitzar estoc de sòl públic” i ampliar “el parc d’habitatge social”

Els preus dels pisos nous a la ciutat de Girona s’han encarit un 32,4% el 2020. Així, per un habitatge d’uns 88 metres quadrats el preu de venda final s’enfila a gairebé 350.960 euros, quan el 2019 pel mateix tipus de pis se’n pagaven 265.000. Les dades les va fer públiques l ’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), que va fer un estudi centrat en l’oferta d’habitatge de nova construcció. A Girona, l’estudi analitza dinou promocions d’obra nova. Representen 499 habitatges, dels quals estan a la venda 140 pisos i set cases.

L’anàlisi també detecta un augment de preus a la resta de les comarques gironines, on hi ha un total de 132 promocions a la venda que sumen 2.190 habitatges, dels quals el 25% (549) estan a la venda. La resta estan en construcció o bé ja s’han adquirit sobre plànol. L’estudi xifra la rehabilitació en un 5,3% del sector.

Quant a l’increment de preus de l’obra nova a la demarcació gironina, és d’un 10,7% en habitatges plurifamiliars: per un pis de 83 metres quadrats el preu de venda final és de 298.000 euros. Destaca l’encariment del preu del metre quadrat útil, que s’ha apujat un 11,5% i se situa en 3.421 euros, i per l’altra, la reducció de la superfície dels habitatges, d’un 6,2%, cosa que significa que es paga més per un pis més petit.

Dels municipis gironins analitzats, el que registra el preu del metre quadrat útil més elevat és Castell-Platja d’Aro, seguit de Castelló d’Empúries. Per contra, el que el té més baix és la Bisbal d’Empordà.

Els promotors atribueixen aquest increment a la baixa producció, en un mercat tens que distorsiona els preus. El president del Gremi de Promotors de Girona, Josep Maria Coll, va recordar que “estem en un territori valorat i amb demanda des del punt de vista de l’habitatge”. Per explicar l’encariment, va recordar que els promotors han de “justificar la viabilitat de la promoció” davant l’entitat bancària, i “es construeix en zones prèmium i per a un públic molt específic”. Coll va fer una crida als ajuntaments per “trobar els mecanismes per ampliar el parc residencial d’habitatge social i assequible” i “mobilitzar aquest estoc de sòl públic”. Els promotors gironins consideren que cal “un gran pacte amb col·laboració publicoprivada” per incrementar el parc d’habitatge de lloguer. Coll va demanar un reconeixement de l’administració al sector, que “fa part dels deures” i reclama una normativa menys dura. També va subratllar que és una activitat de “risc i supervivència”, i demana superar la “desconnexió” de les administracions amb el sector.

El president de l’APCE, Lluís Marsà, va assenyalar la preocupació del sector per la poca construcció d’obra nova. Segons Marsà, hi ha dèficit d’habitatges nous.

LA FRASE

Cal trobar els mecanismes per ampliar el parc residencial d’habitatge social i assequible
Josep Maria Coll
president del gremi de promotors de girona

LA FRASE

El banc demana al promotor prevendes del 100% i s’aposta per zones «prèmium»
Lluís Marsà
president de l’Associació de Promotors de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona