Economia

Brussel·les vol donar via lliure per gastar fins al 2023

La Comissió Europea s’oposa a la reactivació de les normes fiscals fins que l’economia torni a nivells prepandèmia

Recomana una política fiscal “més prudent” per a estats molt endeutats com l’espanyol

Brussel·les aposta per donar aire als països europeus per recuperar-se econòmicament de la pandèmia. La Comissió Europea s’inclina ara per mantenir la barra lliure de la despesa fins al 2023 i permetre així als governs europeus gastar més per fer front a la crisi de la Covid-19.

“Cal mantenir la política fiscal de suport tant com sigui necessari”, deia ahir el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, en la presentació del seu primer posicionament al respecte. L’executiu europeu defensa la suspensió de les normes fiscals tant aquest any com el vinent, vistos els “actuals indicadors preliminars” de la salut econòmica de la zona euro.

La UE té al davant dos anys de convalescència abans de recuperar l’activitat econòmica anterior a la pandèmia. Arran dels confinaments postnadalencs les previsions econòmiques de la zona euro han empitjorat per a aquest any, quan només es compensarà la gran recessió del 2020 amb un creixement del PIB del 3,8%. Així, no s’espera que fins a mitjan 2022 la majoria dels països de l’euro puguin alçar el cap. Amb aquestes dades a la mà, Brussel·les veu convenient per ara donar via lliure als estats per gastar. És només la seva posició inicial, ja que la decisió final es prendrà al maig basant-se en les previsions econòmiques de primavera. De totes maneres, l’executiu comunitari ha volgut enviar un senyal a les capitals perquè tinguin una “guia” de cara a la preparació dels programes d’estabilitat i convergència que han de presentar a l’abril. Ara bé, Dombrovskis va recomanar ahir l’adopció d’una política fiscal “més prudent” ahir als estats que, com Espanya o Itàlia, tenen alts nivells de deute públic. També va avisar que la barra lliure “no pot durar per sempre”.

Retorn gradual

Amb tot, Brussel·les obre la porta a reintroduir les regles fiscals europees amb “flexibilitat” un cop es reactivin, previsiblement a partir del 2023. “En cas que un estat membre no hagi recuperat el nivell d’activitat econòmica previ a la crisi, totes les flexibilitats del Pacte d’Estabilitat i Creixement s’utilitzaran plenament”, avançava ahir el document comunitari que esbossa el full de ruta fiscal de la zona euro.

En aquest sentit, el principal criteri hauria de ser la salut de l’economia, però no l’únic. Pels buròcrates europeus també s’haurien de tenir en compte els indicadors del mercat de treball. Un element molt important per a l’Estat, que té un alt nivell d’atur, especialment entre els joves.

Els suïssos votaran si aproven la llei nacional anti-Covid

Les mesures adoptades a Suïssa per fer front a la pandèmia seran sotmeses a referèndum el 13 de juny. La llei va ser aprovada pel Parlament al setembre per allargar les mesures adoptades al març per frenar el virus, ja que només tenia una validesa de sis mesos. Les mesures, com altres països, inclouen la clausura de comerços i la suspensió d’actes multitudinaris.

Explota una bomba prop d’un centre de tests als Països Baixos

Un centre de proves PCR prop de la capital dels Països Baixos, Amsterdam, va ser objecte ahir d’un atac amb bomba, segons va confirmar la policia, que va precisar que no s’havien registrat víctimes. Aquest no és el primer incident d’aquest tipus que ha tingut lloc aquest any. El gener passat va ser incendiat un centre de proves a Urk, al nord d’Amsterdam.

La República Txeca també utilitzarà el vaccí rus Sputnik V

La República Txeca serà el tercer país de la UE que rebrà la vacuna russa Sputnik V, després d’Hongria i Eslovàquia, segons el diari Lidové Noviny. A finals de març el govern txec rebrà les primeres 20.000 dosis del fàrmac rus, d’acord amb el rotatiu, propietat (a través d’un fons fiduciari) del cap del govern, Andrej Babis. L’Sputnik V no ha rebut encara el vistiplau de la UE.

Biden diu que hi haurà vacunes per a tots els adults al maig

efe

El president dels EUA, Joe Biden, ha promès que el seu país tindrà prou vacunes contra la Covid-19 per a tots els adults abans de finals de maig, dos mesos abans del previst, ja que hi ha autoritzats tres vaccins. Biden alerta, però, que la lluita contra el virus encara no s’ha acabat, després que Texas i Mississipí hagin aixecat mesures com l’ús de mascaretes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA