Economia

CaixaBank i Bankia enllestiran la fusió divendres vinent

La unió té l’autorització de la CNMC, en espera de l’aval del ministeri

Dilluns comencen a cotitzar els nous títols

Demà passat serà el dia D per a la culminació oficial de la fusió entre CaixaBank i Bankia. La CNMV, el regulador borsari, va rebre ahir la comunicació de totes dues entitats amb els detalls de la formalització, que inclouen el bescanvi d’accions. Per la seva banda, Bankia, el banc absorbit, sortirà del parquet borsari espanyol, deu anys després de la famosa imatge de Rodrigo Rato, que aleshores presidia l’entitat, tocant la campana de la Borsa de Madrid. S’inscriurà al registre mercantil de València, on, almenys de moment, hi ha la seu de CaixaBank, dins de la qual quedarà integrada, ara ja sota la presidència de José Ignacio Goirigolzarri, que ocupava aquest càrrec a Bankia. Gonzalo Gortázar es mantindrà com a conseller delegat de CaixaBank, ara ja convertit en el nou leviatan de les finances a l’Estat.

Ahir mateix va tenir lloc l’última junta d’accionistes de Bankia. Goirigolzarri va voler definir l’operació assegurant que Bankia ha passat de ser “el gran problema” del sector a convertir-se en un “referent” que contribuirà a la “millora socioeconòmica” de l’Estat. Dilluns, els títols emesos per CaixaBank començaran a cotitzar. L’entitat ha emès més de 2.000 milions d’accions ordinàries, amb un bescanvi de 0,6845 títols nous per cada acció de Bankia.

Jordi Gual, fins ara president de CaixaBank, deixarà el càrrec i tornarà a la seva tasca com a professor de l’escola de negocis IESE, on va treballar fins al 2005, moment en què es va incorporar a l’entitat catalana, primer com a cap dels seus equip d’economistes i també com a responsable de l’àrea de planificació estratègica tant de CaixaBank com de CritèriaCaixa.

La fusió va rebre ahir mateix el vistiplau de la CNMC, la màxima autoritat de la competència, que va acceptar l’operació amb el compromís de l’entitat que s’evitaran l’exclusió financera i l’enduriment de les condicions comercials. I és que la CNMC va detectar problemes de competència en determinades localitats, on l’entitat serà l’única del sector que hi operi.

Només falta el veredicte del Ministeri d’Economia, que dirigeix Nadia Calviño. Serà aleshores quan es farà la primera reunió del nou consell d’administració, que s’espera per a la setmana vinent. Els grans temes que hi haurà sobre la taula seran l’abordatge de la integració tecnològica, prevista per a final d’any, i també els efectes que la fusió tindrà en la plantilla, un impacte que encara no s’ha concretat.

Resultats de Critèria

Finalment, ahir CritèriaCaixa, el conglomerat de participades per La Caixa, va presentar resultats. Com en la majoria de balanços anuals de les companyies, la pandèmia va provocar que el benefici del hòlding s’escurcés un 71% respecte al 2019, fins a 314 milions d’euros. La davallada s’atribueix a la crisi sanitària i a la revisió del valor dels actius de Naturgy i els resultats extraordinaris d’aquesta.

LA FRASE

Bankia ha passat de ser el principal problema del sector financer a ser-ne un referent
José Ignacio Goirigolzarri
president de bankia i de la futura caixabank


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA