Economia

Més catalans hauran de presentar la declaració de la renda del 2020 però l’Estat ingressarà menys

Hisenda preveu recaptar un 5,2% menys durant la campanya, tot i l’increment d’un 6,3% les declaracions a pagar

Més catalans hauran de presentar la declaració de l’IRPF del 2020 però l’Estat preveu recaptar menys durant la campanya de la renda a Catalunya, que s’inicia aquest dimecres. L’Agència Tributària espera ingressar 2.682 milions dels contribuents catalans, un 5,2% menys, tot i que el nombre de declaracions a pagar creixeran un 6,3% per l’efecte dels ERTO. En total hauran de presentar la declaració 3,81 milions de catalans, un 2% més, dels quals 1,4 milions hauran de pagar. El saldo de la campanya quedarà en 847 milions d’euros, per sota dels 909 del 2019. En canvi, les previsions estatals van a l’alça, fins als 2.119 milions, gràcies a l’augment del 2% dels imports a ingressar i d’un 5,7 dels contribuents que hauran de pagar.

Així doncs, l’Agència Tributària preveu que la campanya acabi amb un resultat net a l’Estat superior als 1.536 milions del 2019 tot i ser un any atípic i marcat per la pandèmia. Hisenda calcula que ingressarà 12.976 milions d’euros, un 2% més que l’any anterior i, en canvi, retornarà 10.857 milions, un 3% menys que el 2019. El director general de l’Agència Tributària (AEAT), Jesús Gascón, ha dit en una roda de premsa, que el resultat que s’ingressarà és “poc rellevant en termes relatius” si es té en compte la recaptació total.

Efecte dels ERTO

Els ERTO han elevat el nombre de contribuents a 21,6 milions de persones a Espanya i també han provocat que el nombre de declaracions a pagar creixi substancialment (+5,7%), ja que quan es tenen dos pagadors l’obligació de declarar baixa als 14.000 euros anuals i el SEPE no està obligat a practicar retenció per la prestació d’atur. En concret, el director general de l’AEAT, ha dit que han enviat 300.000 cartes a persones que no havien de fer la declaració altres anys i que sí que ho hauran de fer enguany per haver estat inclosos en un expedient.

A banda de l’obligació de declarar, una altra de les conseqüències dels ERTO serà per les mares treballadores amb la feina suspesa, que no podran tenir la deducció per maternitat que “exigeix com a condició el desenvolupament d’una activitat i si es deixa de realitzar, es perd el dret”.

Tots els afectats per un ERTO que hagin de pagar per l’IRPF podran sol·licitar el pagament fraccionat en sis mesos, una mesura que s’ha publicat aquest dimecres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que permetrà “alleugerir almenys en part el problema (...) de les persones en ERTO que no hagin tingut en compte que se’ls hi estava retenint menys”, segons Gascón.

Preguntat sobre si caldria modificar la normativa per evitar que els afectats per un expedient temporal hagin de pagar més a la declaració de la renda, ha assegurat que “la solució no és fàcil”, ja que “perdre renda actual a canvi de major renda futura no sé si tindria massa bona acollida”. Tot i això, ha dit que les conseqüències fiscals dels ERTO podrien estar sobre la taula de negociació per fer dels expedients temporals un mecanisme estructural.

Errors en els pagaments del SEPE

Hisenda ofereix atendre de manera personalitzada els contribuents que han passat per un ERTO i que es poden trobar amb complicacions a l’hora de fer la declaració pels errors en les nòmines del SEPE. Gascón no ha pogut quantificar el nombre d’errades a les dades fiscals i ha dit que estan esperant un fitxer actualitzat que els permetrà tenir “tota la informació disponible” en els dies vinents. “No sabem ben bé l’abast del problema. Estem parlant de 4 milions de perceptors d’ERTE. Entenem que pot arribar a unes desenes de milers”, ha afegit.

Mentrestant, el director general de l’Agència Tributària ha assegurat que “si en algun cas el perceptor és conscient que s’ha pogut produir un error però no coneix l’import perquè el SEPE no li ha notificat o perquè el responsable de l’empresa no li pot quantificar la dada, el consell és que s’esperi que la informació s’actualitzi”. En canvi, si ja sap quina és la diferència, encara que no hagi fet el reintegrament, “que ho presenti de manera correcta i se n’oblidi”, ha afegit.

D’altra banda, Gascón ha assegurat que els perceptors de l’Ingrés Mínim Vital hauran de presentar la declaració, però ha promès que el procés “serà molt simple i en la majoria de casos només hauran de confirmar l’esborrany”. Segons el director general de l’AEAT, sense l’IMV i els ERTO, el nombre de declarants seria com a mínim de 500.000 menys.

Campanya catalana

El resultat de la campanya catalana serà inferior al de l’exercici anterior, amb un resultat previst de 847 milions d’euros, per sota dels 909 del 2019. Preguntat per què la previsió és diferent, Gascón ha assegurat que el 2020 ha sigut un any “excepcional” i ha apuntat com a possible motiu que “històricament el pes de les altres fonts de renda diferents de les del treball personal ha sigut superior a la mitjana, i si aquestes fonts de renda han caigut en major mesura que les rendes del treball personal, l’impacte recaptatori a Catalunya en termes de saldo de la campanya serà inferior al del conjunt dels declarants”.

Pel que fa a les devolucions d’IRPF, l’Agència Tributària també fa un càlcul a la baixa a Catalunya amb una previsió de retornar 1.835 milions d’euros (-4,5%) a 2,2 milions de contribuents, un 1,8% menys.

En canvi, la recaptació de l’impost sobre el patrimoni prevista serà de 552 milions d’euros, un 1% inferior a la del 2019 encara que el nombre de contribuents pugi un 1,3%, fins a les 81.710 declaracions.

Calendari

Abans de l’inici del termini per fer la declaració, més d’un milió de contribuents han consultat les dades fiscals i en les primeres hores de la campanya ja s’han presentat 442.000 declaracions, un 34% més que l’any passat.

El dia 6 de maig es posarà en marxa el servei d’atenció per trucada, que es pot demanar a partir del 4 de maig. L’atenció a les oficines començarà el 2 de juny però es pot començar a sol·licitar una cita a partir del 27 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona