Economia

La Inspecció de Treball regularitza la situació laboral prop de 30.000 treballadores de la llar a tot l’Estat

L’actuació permetrà recaptar 5,5 milions al mes en cotitzacions i comportarà un increment de salaris de 6,5 milions

La Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) ha regularitzat la situació laboral de prop de 30.000 empleades de la llar durant la primera fase de la campanya inspectora que va acabar el 31 de març, segons ha informat el Ministeri de Treball i Economia Social. El cos ha enviat 47.749 cartes a ocupadors alertant que estaven pagant salaris per sota de l’SMI i s’estalviaven les cotitzacions a la Seguretat Social. Gràcies a aquesta mesura, 28.904 treballadores de la llar han vist actualitzats els seus salaris i cotitzacions, cosa que es tradueix en un increment de 5,5 milions d’euros al mes en cotitzacions i un augment de salaris mensual de 6,5 milions d’euros. El Ministeri assegura que s’ha aplicat l’SMI en el 60% dels casos comunicats.

La primera fase de la campanya es dirigia a les persones ocupadores, oferint assistència tècnica i informació perquè procedissin a la regularització dels salaris per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI) així com les cotitzacions a la Seguretat Social. Ara, s’activarà una segona fase d’actuació inspectora amb l’enviament de més cartes i abordant la regularització definitiva d’”aquells casos que persisteixin en errors o irregularitats”, indica el Ministeri.

L’objectiu de la Inspecció de Treball ha estat que la remuneració i la base de cotització d’aquest col·lectiu “altament feminitzat i precaritzat” s’ajusti a la quantia actualment marcada, és a dir de 950 euros en 14 pagues si es treballa a temps complet. Per jornada per hores el salari mínim ha de ser de 7,43 euro l’hora.

En aquest sentit, en el 97,5% dels casos regularitzats s’ha pujat el salari declarat i només el 15% ha reduït la jornada.

D’altra banda, s’ha posat també el seu focus en la lluita contra l’economia irregular, donant prioritat a les denúncies presentades i comunicacions rebudes a la bústia de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

Per procedir a la regularització de salari i cotitzacions de les treballadores de la llar, el titular de la llar familiar ha de comunicar a la Seguretat Social el salari real actual des de l’1 de gener de 2021, que en cap cas podrà ser inferior a l’SMI vigent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA