Economia

CaixaBank fa un ERO que afectarà 8.300 empleats

El grup justifica la retallada històrica pels tipus baixos i les duplicitats amb Bankia

Tancarà una de cada quatre oficines

Una reducció d’uns 8.291 empleats arreu de l’Estat, gairebé un 19% del total de 44.400 persones que formen la plantilla, és una de les primeres conseqüències de la fusió de CaixaBank amb Bankia. La proposta la va fer ahir la direcció als representants sindicals i suposa el tancament de 1.534 oficines, un 27% de les més de 5.640, o el que és el mateix, més que una de cada quatre de la suma de totes dues xarxes, amb una especial afectació en els territoris on hi havia més duplicitats, com ara Madrid, Andalusia, el País Valencià o les Canàries. A Catalunya, l’afectació podria oscil·lar entre els 600 i els 750 treballadors. CaixaBank vol basar la reducció en baixes voluntàries i en les prejubilacions que s’apliquin als més grans de 55 anys. Si amb tot plegat no s’arriba a la xifra desitjada, l’entitat assegura que la selecció es farà a partir de criteris de meritocràcia.

La retallada, que haurà de ser sotmesa a negociació amb els sindicats a partir de la setmana vinent i que el banc vol enllestir abans de final de juny, ve motivada, segons la direcció, per les duplicitats entre les entitats fusionades, el context de tipus baixos i d’atonia del crèdit, que perjudiquen els marges, i per la digitalització de la clientela, així com pel fet que suporten uns costos salarials superiors al de la seva competència. La xifra dels afectats per l’ERO és de les més importants dels últims anys a l’Estat, al nivell de les de Seat als anys noranta o la de Telefónica ara fa una dècada.

Indignació sindical

Els sindicats van considerar el que el plantejament de CaixaBank és “salvatge” i “inassumible”. El líder de CCOO a l’entitat, Ricard Ruiz, va declarar que les condicions no permeten que els treballadors s’hi puguin acollir voluntàriament, i Ruth Bolaños, secretària d’organització de CCOO, va assegurar que la proposta és “un insult” i que espera que la direcció “la reconsideri”. Un dels molts punts conflictius és que CaixaBank no permet que els més grans de 50 anys superin el 50% de les adhesions.

LA XIFRA

18,6
per cent
de la plantilla es veu afectada per l’ERO presentat ahir, especialment el personal d’oficines.

Més impacte en la xarxa de sucursals

Els serveis centrals de la nova CaixaBank, segons la proposta del grup, veuran retallar els seus efectius en unes 1.150 persones, i d’aquesta manera el gruix de la reducció provindrà de la xarxa d’oficines, on segons les primeres xifres se suprimirien més de 5.700 llocs de treball, als quals cal afegir els 630 de les filials i uns 460 més en serveis centrals distribuïts i unes 250 baixes en les diferents direccions territorials de les entitats fusionades. Pel que fa a les condicions, CaixaBank proposa quatre grups amb diferents solucions. Els empleats que tinguin més de 63 anys rebran una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats. Pel que fa al tram d’entre 58 i 63 anys, si l’antiguitat és superior als 15 anys, se’ls ofereix el 50% del salari pensionable, amb descompte de desocupació i el pagament de la Seguretat Social. Els treballadors d’entre 55 i 58 anys que faci més de 15 anys que hi treballen, 50% del salari regulat, amb un màxim de dues anualitats i, finalment, la resta de la plantilla serà compensada amb 25 dies per any fins a un màxim de 18 mensualitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA