Economia

El 22@ impulsa la contractació d’oficines a Barcelona, que creix un 60% el primer trimestre

El teletreball provocarà reduccions d’entre el 10% i 15% en la superfície d’oficines i un “redisseny” d’aquests espais

El 22@ ha impulsat la contractació d’oficines a Barcelona, amb un augment del 60% en el primer trimestre.

“No podem dir que estiguem recuperant nivells de demanda d’exercicis anteriors”, ha alertat el soci internacional de Cushman & Wakefield, Javier Bernades, en la presentació de l’estudi del mercat d’oficines al districte tecnològic de la ciutat.

Actualment, les taxes de disponibilitat d’aquesta zona oscil·len entre el 2% i el 3%, unes xifres que podrien augmentar fins al 7% i el 8% aquest any per “l’ajustament en l’activitat de contractació”.

Per la seva banda, el teletreball provocarà reduccions d’entre un 10% i un 15% de les superfícies de les oficines i un “redisseny” d’aquests espais com a llocs de “trobada i creació”.

En el marc del vintè aniversari del 22@, Cushman&Wakefield ha presentat un informe sobre l’estat actual del mercat d’oficines. “En aquest primer trimestre, el mercat s’ha reactivat”, ha anunciat Bernades.

La contractació de metres quadrats a Barcelona ha augmentat un 60% respecte al mateix període de l’any passat i el 22@ ha estat el mercat amb més percentatge de demanda, un 22% sobre el total.

Així mateix, el mercat d’oficines ha generat inversions de 300 milions d’euros a Barcelona, “la millor xifra des de 2017”, causada en part per un “traspassament” de les operacions d’un exercici a un altre.

En total, s’han tancat cinc operacions en el 22@, una de les quals suposa la venda d’un projecte en construcció a un inversor institucional. “És un missatge clar de confiança, no només en el futur de les oficines, sinó en el districte”, ha manifestat Bernades.

El soci de Cushman&Wakefield ha assegurat que les oficines continuaran existint “amb total seguretat”, però també ha afirmat que el teletreball “ha arribat per quedar-se”.

En termes generals, Bernades preveu una implantació d’entre un 20% i un 30% de treball a distància, la qual cosa podria provocar reduccions d’entre un 10% i un 15% de la superfície actual de les oficines.

“És una enorme oportunitat perquè totes les empreses donin un pas endavant per consolidar el nou paradigma de les noves formes de feina. S’haurà de redissenyar l’oficina com un lloc de trobada, d’intercanvi, de creació, on els treballadors tinguin incentius per anar”, ha afirmat Bernades.

En aquest sentit, ha situat els coworkings com “un dels grans guanyadors” de la situació generada per la pandèmia, perquè formaran una “part activa” de les estratègies de llocs de feina de les empreses.

El soci de Cushman&Wakefield ha assegurat que els empleats treballaran en un “ecosistema híbrid”, amb la possibilitat de treballar des de l’oficina, des de casa, o des d’un “tercer espai”, que seran des de cafeteries a coworkings.

En paral·lel, Bernades ha alertat de l’actual “excés de demanda” a la zona del 22@, amb taxes de disponibilitat d’entre el 2% i el 3%. Per a aquest any, preveu un increment d’aquesta xifra fins a un 7% o un 8% per “l’ajustament en l’activitat de contractació”.

“El 2022 tenim un petit tsunami d’entregues. El mercat canviarà cap a un excés d’oferta, fins i tot en un escenari de recuperació, i veurem disponibilitats entrant en el camp dels dos dígits”, ha vaticinat el soci de Cushman&Wakefield.

Aquestes ràtios es mantindran també el 2023, quan tornarà a caure l’activitat de construcció, segons les previsions de la consultora.

Bernades ha assegurat que un possible endarreriment en la presa de decisions el 2022 podria provocar “tensions” en el mercat el 2024 i 2025, per la incapacitat de l’oferta de fer front a la demanda creixent, amb un consegüent augment dels preus. En qualsevol cas, “el 22@ continuarà sent la destinació i la referència a Barcelona per a les empreses internacionals”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona