Economia

UP demana batudes de nit per controlar el senglar

El sindicat diu que el pla per censar els porcs de Rocacorba i les Gavarres no serveix de res i l’ha abandonat

Vol que es declari l’emergència cinegètica

Unió de Pagesos (UP) ha decidit abandonar el pla de monitorització de senglars als massissos de les Gavarres i Rocacorba perquè diuen que les mesures que es prenen no “serveixen de res” i “estan buides de sentit”. És per això que el sindicat demana que es facin batudes nocturnes per controlar la sobrepoblació de senglars i evitar així les destrosses en els camps; però el problema, segons asseguren, és que hi ha moltes societats de caçadors que es neguen a fer-ne o a donar permís perquè es facin i per això reclamen al govern que declari l’emergència cinegètica.

El pla de monitorització de les poblacions de senglars es va establir per fer un recompte del nombre d’animals que hi ha en zones “conflictives” com és el cas de Rocacorba i les Gavarres. I les rutes per fer aquests recomptes estan pactades entre el Departament d’Agricultura i els caçadors, però “sense el consens de la pagesia”. Pel sindicat, les rutes acordades per al recompte dels exemplars “no són representatives”, ja que els recorreguts “no passen per zones on se sap que s’hi refugien els animals”.

La població de senglars és molt alta a les comarques gironines i cal, segons diuen, reduir-la dràsticament. Des del sindicat reclamen poder rebaixar la “insostenible” xifra de porcs a la que actualment tenen a França i que, segons Unió de Pagesos, volta els cinc senglars per cada quilòmetre quadrat. En aquest sentit, des d’UP recorden que l’Estat francès activa la declaració d’emergència quan se supera aquesta xifra. A més, el coordinador territorial d’UP a les comarques gironines, Narcís Poch, assenyala que França i Bèlgica van fer actuar l’exèrcit quan van tenir el perill d’expansió de la pesta porcina.

Poch considera que estem davant d’una “autèntica plaga” i lamenta “la incompetència o la mala fe que té l’administració en la resolució d’aquest conflicte”, i diu que l’única solució per controlar la població de senglars és la caça.

Segons el programa de seguiment de les poblacions de senglars a Catalunya, la Garrotxa en la campanya 2019/20 ha registrat un creixement d’un 44% arribant a densitats de 14 senglars/km². A les Gavarres, amb una densitat de 7,7 senglars/km², la tendència és de creixement amb un increment des de la campanya 2006/07 d’un 92,5%.

LA XIFRA

7,7
senglars/km²
és el cens que hi havia a les Gavarres en la campanya 2019/20 i la tendència és de creixement.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci