La Borsa
Més valors
Economia

L'IPC a Catalunya creix set dècimes durant el mes d'abril i se situa en el 2%, el màxim des de finals de 2018

L'increment es deu a la pujada del preu de l'electricitat i a l'encariment dels carburants

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya acumula dos mesos consecutius a l'alça, després de la davallada registrada durant el mes de febrer. Durant el mes d'abril, els preus a Catalunya es van encarir un 2% respecte al mateix mes de l'exercici anterior, set dècimes més en comparació a la variació interanual registrada durant el mes de març (+1,3%). Es tracta de la pujada més accentuada des de l'octubre de 2018, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'increment es deu a la pujada en el preu dels subministraments de la llar com l'aigua, el gas i, sobretot, l'electricitat (+8,5% interanual) i a l'encariment dels carburants (+7,8%).
De fet, els subministraments i els carburants van ser dels pocs productes que a l'abril van presentar una taxa interanual de l'IPC superior al març. L'altra excepció van ser els mobles i articles de la llar, que es van encarir un 0,6% durant l'abril, una dècima més en comparació a la variació registrada el març.

A l'abril, bona part dels productes a Catalunya van mantenir una evolució de preus similar al març. És el cas del vestit i el calçat, que durant l'abril es va encarir un 1% en termes interanuals (1,1% al març) i de la sanitat, on l'IPC es va situar en el 0,8% anual (0,9% al març). Els aliments i les begudes no alcohòliques també van experimentar un augment de preu, concretament del 0,3%, tot i que menys accentuat respecte a la variació registrada al març (+1,6%).

Per contra, l'IPC es va mantenir en negatiu en sectors com la comunicació (-4,6%), l'ensenyament (-4%), l'hostaleria (-1%), l'oci i la cultura (-0,8%) i en les begudes alcohòliques i el tabac (-0,3%).

Per demarcacions, Lleida i Tarragona van encapçalar el creixement de l'IPC durant el mes d'abril, amb variacions interanuals del 2,8%. A Girona, els preus es van encarir un 2,5%, mentre que a Barcelona ho van fer un 1,8%.

L'IPC a l'Estat es dispara fins al 2,2%

Al conjunt de l'Estat, l'IPC va créixer gairebé un punt a l'abril i es va situar en el 2,2%. Igual que a Catalunya, es tracta de la variació més alta des de l'octubre de 2018. De la mateixa manera, el creixement respon a l'evolució en el preu dels subministraments de la llar (+10%) i dels carburants (+7,4%).

Per altra banda, sectors com la comunicació (-4,6%), l'oci i la cultura (-1,2%) i l'hostaleria (-0,5%) van experimentar les caigudes de preu més accentuades.


La construcció creixerà un 5,5% enguany a Espanya i arribarà a nivells prepandèmia a finals del 2022

barcelona

Seat tancarà la planta de Martorell tres dies per falta de semiconductors

martorell

Els treballadors de CaixaBank celebren la primera vaga general en la història de l’entitat contra l’ERO

Barcelona

Torrent fa una crida a “transformar” el sector turístic

Barcelona

Tanquen en cinc anys a Girona 72 granges de vaques de llet

GIRONA
Caganer.com obre una altra botiga a Barcelona
TORROELLA

Caganer.com obre una altra botiga a Barcelona

economia

El BBVA confia en una forta represa el segon semestre

economia

CCOO reclama més estabilitat en la funció pública

Economia

El Sabadell no descarta la venda del britànic TSB