Economia

Els consumidors no creuen que les mesures generin un estalvi real a les llars

Facua argumenta que hi haurà hores del tram més car en què el consum serà inevitable

Veuen “humiliant” pretendre que la gent “visqui de nits”

Els consumidors no veuen clar que la nova organització de la factura de la llum sigui idònia, més aviat al contrari. Rubén Sánchez, secretari general de Facua Consumidors en Acció, recorda, d’entrada, l’existència d’un acord previ amb el govern presidit per Pedro Sánchez i compartit amb Unides Podem que el 2019 prometia una nova tarifa que discriminaria per trams de consum. “Això volia dir –explica Sánchez– que els primers quilowatts havien de ser més barats i que l’encariment de l’energia s’havia de dosificar en funció de l’excés de consum”, de manera que qui més consumís, més pagués. En canvi, recorda el representant de Facua, amb la nova estructura, “el que ens diu el govern espanyol és que visquem de nit”.

Per l’associació de consumidors, les novetats, que consideren “denigrants”, perjudicaran especialment les llars amb baix poder adquisitiu. I és que “n’hi haurà que podran assumir l’increment que es produirà de facto en el rebut de l’electricitat, però resultarà totalment injust per als qui ja tenen problemes per arribar a final de mes”.

El motiu d’aquesta previsió d’increment real, tot i que la mesura s’ha difós oficialment amb l’argument de l’estalvi i l’equilibri del consum al llarg de totes les hores del dia, és, per Sánchez, que hi ha moments de la jornada que coincidiran amb el pic més car de la tarifa i en què les llars hauran de consumir tant sí com no aquesta energia.

No surten els comptes

“És lògic que un consum com el de la climatització, tant a l’estiu com a l’hivern, es faci servir moltes hores al dia, i més ara que s’ha estès el teletreball, una fórmula laboral que per a moltes persones serà per sempre”, assegura el líder de Facua.

Pel que fa als esperats avantatges que l’executiu espanyol ha anunciat per als propietaris de vehicles elèctrics, Sánchez no pot evitar aplicar-hi sarcasme: “La recàrrega de les bateries dels cotxes elèctrics és una bona mesura, com també ho seria en el cas de les naus espacials.” I això és perquè, hi afegeix el portaveu dels consumidors, els propietaris de vehicles elèctrics són una minoria que en general “no pertany a un estatus social que passi precisament penúries econòmiques”.

Un altre greuge comparatiu es donarà en el cas de les llars que no es puguin permetre electrodomèstics sofisticats dels que es poden programar abans d’anar a dormir perquè funcionin durant les hores nocturnes. Per Facua, tot plegat s’ha venut com un avantatge “amb missatges enganyosos des del govern estatal i la CNMC, divulgats en forma de propaganda pels grans mitjans”. Alguns d’aquests missatges s’han fet virals a les xarxes, com el d’haver de planxar de matinada, que “és humiliant”, perquè el cert és que en molts moments del dia “ens haurem de resignar a consumir electricitat i a pagar-la més cara”, lamenta.

Crida a l’oposició

Enmig de tot plegat, Sánchez no s’oblida de fer una crítica als polítics: “Estaria bé que partits de l’oposició oferissin alternatives, i tampoc hem sentit res dels socis de govern, Unides Podem.” Pel representant de Facua, tothom que hi estigui en contra ho hauria de visibilitzar, perquè “qui calla consent”, i s’està donant la imatge que tot plegat està “consensuat dins de l’executiu”. Caldria, opina, buscar fórmules més progressives d’acord amb la capacitat de cada llar: “No cal que siguin a la carta, però sí amb diversos models per triar”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona