Economia

Un 11% de la cistella de la compra va a les escombraries

La fundació Rezero denuncia que l’alimentació i les begudes generen actualment a Catalunya entre el 80% i el 90% dels residus d’envasos

L’hegemonia del model de producció i distribució d’envasos de plàstic d’un sol ús determina que fins a un 11% del pes de la compra estàndard hagi d’anar directament a les escombraries, segons un estudi de la fundació Rezero.

Aquesta dada s’ha calculat amb els deu productes més consumits (pollastre, pernil dolç, formatge, lluç, llet, aigua, refresc de cola, tomàquets, patates i taronges). L’alimentació i les begudes representen actualment a Catalunya la generació d’entre el 80 i el 90% de residus d’envasos.

Com assenyala Rezero, a Catalunya només un 40% dels envasos que es posen al mercat s’acaben reciclant, és a dir, que tornen a ser introduïts al sistema productiu.

Amb motiu de la celebració del Dia de la Reutilització, demà dia 16 de juny, Rezero exigeix eradicar la producció d’envasos d’un sol ús totalment innecessaris, i demana la transició cap a un model en què es posin en marxa circuits de neteja i reutilització d’envasos d’alimentació i begudes descentralitzats; fiscalitzar els envasos d’un sol ús i donar facilitats als ciutadans per comprar a l’engròs amb els seus propis envasos o incentivar la devolució dels envasos a partir del dipòsit.

En concret, Rezero demana, en la perspectiva de la pròxima aprovació de la llei de residus catalana, que a partir del 2023, els comerços minoristes d’alimentació amb una superfície igual o més gran a 400 metres quadrats destinin almenys un 20% de la seva àrea de vendes a l’oferta de productes presentats sense embalatge primari, tot incloent-hi la venda a granel en envasos primaris. També a partir d’aquesta data, els distribuïdors i minoristes posin els envasos primaris no reutilitzables a disposició d’un mercat d’envasos primaris reutilitzables. Així mateix, el 2030, el canal HORECA hauria d’arribar a un objectiu de reutilització d’envasos de cervesa i begudes refrescants del 80%; 60% en el cas d’aigües envasades i el 50% en vins i caves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona