Economia

La Generalitat sanciona amb 180.000 euros IQOXE per l’explosió del 2020 

La Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha sancionat amb 180.000 euros per una infracció molt greu a l’empresa química IQOXE per l’explosió que va causar la mort de tres persones a Tarragona al gener del 2020.

La investigació de la ITC determina la responsabilitat de l’empresa en els fets ocorregutsa en la planta de la Canonja (Tarragonès) i constata la gravetat de la infracció “pels diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral” durant el procés de producció d’una substància química coneguda com MPEG 500.

Aquest accident laboral es va produir el 14 de gener de 2020 com a conseqüència de l’explosió d’un reactor de la factoria, dedicada a la producció d’òxid d’etilè i altres derivats, que va causar la mort de tres persones (dos treballadors de la planta i un veí de Tarragona) i ferides a quatre més.

La Inspecció de Treball de Catalunya ha informat aquest divendres que la proposta de sanció, basada en la gravetat de la infracció, és el resultat d’una “exhaustiva” investigació i una “complexa” anàlisi de documentació.

L’ITC ha recordat també que prèviament ja havia tramitat un acta d’infracció per obstrucció contra l’empresa “per les contínues dilacions en el lliurament de la documentació requerida per la Inspecció i els obstacles posats en el curs de les actuacions”.

En paral·lel a la proposta de sanció, l’ITC ha plantejat que IQOXE assumeixi un recàrrec de prestacions a la Seguretat Social de les persones afectades per l’accident per la falta de mesures de seguretat i salut laboral.

La Inspecció del Treball de Catalunya comunicarà les actuacions a l’Autoritat Laboral i al jutjat penal que investiga la causa, “amb el qual ha col·laborat i seguirà col·laborant si es requereix”.

CCOO ha valorat “positivament” la sanció de Treball a IQOXE i ha considerat que la resolució de la investigació “dona la raó a les denúncies del sindicat pels continus incompliments per part de l’empresa en matèria de prevenció i seguretat laboral”.

El sindicat també ha celebrat la proposta de recàrrec de prestacions a la Seguretat Social dels empleats afectats que ha fet la ITC.

La CUP demana endurir la legislació del Complex Petroquímic de Tarragona

La CUP ha reclamat endurir la legislació en matèria industrial, laboral i ambiental “en tot allò que tingui a veure amb el Complex Petroquímic” de Tarragona. La formació ha estat molt crítica amb la sanció d’Inspecció de Treball a IQOXE i ha assenyalat que les conclusions de la Comissió d’estudi de la seguretat del sector de la petroquímica es comprometien a revisar la normativa. La diputada Laia Estrada ha qualificat “d’escandalós” que “un accident que va comportar la mort de tres persones acabi amb una sanció de només 180.000 euros”. “A les empreses els surt més rendible pagar sancions i estalviar-se el que haurien d’invertir en seguretat i evitar contaminar”, ha lamentat.

Els cupaires insisteixen que “cal garantir una correcta inspecció, control i fiscalització de les empreses”. La CUP espera que es resolgui la seva sol·licitud de personar-se com acusació popular en les tres peces de la causa contra l’empresa IQOXE.

IQOXE recorrerà la sanció de 180.000 euros d’Inspecció de Treball

IQOXE recorrerà la proposta de sanció de 180.000 euros que la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) ha posat a l’empresa per l’explosió que va causar tres morts i quatre ferits el 14 de febrer del 2020. Segons han explicat fonts de la companyia a l’ACN, IQOXE considera que “les conclusions de la proposta de sanció no s’ajusten a la realitat dels fets que es van produir abans del malaurat accident”, alhora que el sinistre tampoc estava relacionat “amb el que recull la Inspecció de Treball. La Generalitat ha determinat “la responsabilitat de l’empresa en els fets ocorreguts i ha constatat una infracció molt greu per diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral durant el procés de producció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida