Economia

L’Ajuntament de Girona actua per limitar el preu del lloguer

Treballarà amb el govern després que la ciutat sigui declarada dimarts “una àrea amb mercat d’habitatge tens”

Tindrà eines per contenir la puja de les fiances en residències permanents

L’Ajuntament de Girona s’ha decidit a actuar per limitar el preu del lloguer. Després que la ciutat sigui declarada “una àrea amb mercat d’habitatge tens” en el ple de dimarts, el consistori tindrà eines per contenir la puja de les fiances (lloguers) en els contractes nous de residències permanents, detalla la regidora d’Habitatge, Annabel Moya (ERC).

Girona ja forma part d’una seixantena de municipis en què la Generalitat de Catalunya aplica la Llei 11/2020, de 18 de setembre, quant a la contenció de contractes d’arrendament d’habitatge. Moya assenyala que la vigència de l’aplicació de la llei acaba el 22 de setembre, però que l’equip de govern l’ampliarà dos anys més. El consistori i la Generalitat treballaran conjuntament –hi afegeix– i temps enrere l’Ajuntament ja havia delegat la capacitat sancionadora a l’Agència Catalana del Consum.

Els municipis catalans amb “mercat d’habitatge tens” podrien allargar la contenció del preu dels contractes per un període de cinc anys. “No sabem com afectarà la Covid el preu dels habitatges dels estudiants, per exemple. I d’aquí a dos anys, podem tornar-nos a asseure i allargar-ho”, indica la regidora. L’equip de govern, de Junts i ERC, preveu destinar milions en la compra d’habitatge per pal·liar les dificultats d’accés dels veïns més necessitats.

Més del 30% de la renda

L’Ajuntament es pot acollir a la declaració perquè Girona compleix els tres requisits. “Malauradament és així”, admet la regidora. Els tres criteris són que el preu del lloguer (a Girona) “ha pujat de manera sostinguda per sobre de la mitjana catalana, clarament”; “el preu mitjà del lloguer supera el 30% dels ingressos habituals de les llars o la renda mitjana de les persones menors de 35 anys”, i, a més, el preu de la fiança ha experimentat “un creixement interanual acumulat almenys un 3% superior a la taxa interanual de l’índex de preus al consum (IPC) de Catalunya”.

El PSC (6 edils) ha garantit el suport a la declaració d’habitatge tens, igual que donarà el sí al conveni amb l’Incasòl i l’Agència de l’Habitatge perquè es facin un centenar de pisos de protecció oficial a Domeny.

LA XIFRA

2
anys
tindrà eines l’Ajuntament de Girona per contenir l’alça de preus de lloguer de les residències permanents.

Per Ser.Gi, cal més habitatge públic de lloguer

A través de l’opció de tanteig i retracte (3) i de cessió de particulars (19), la Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (Ser.Gi) gestiona una vintena de pisos a Girona. Hi vehicula les famílies amb dificultats per pagar el lloguer i de vegades fins i tot els subministraments d’aigua, llum i gas. Ser.Gi demana a les administracions que s’ampliï el parc d’habitatges de protecció oficial “de lloguer, no de venda”, diu el director, Lluís Puigdemont, que aplaudeix la iniciativa de fer un centenar de pisos a Domeny.

Segons una anàlisi de Ser.Gi i altres entitats, la pandèmia ha augmentat un 25% les dificultats d’accés a l’habitatge a la demarcació. “Els preus de lloguer han pujat, el cost de la vida ha pujat i els sous s’han mantingut o han baixat”, declara Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona