Economia

Un de cada tres comerços de proximitat manté que està en una “mala situació”

PimeComerç assenyala que al juny s’havia disparat el consum

Els negocis lamenten les poques ajudes

El 82% de les empreses no han reduït plantilla

El comerç viu en stand-by, pendent de superar aquesta cinquena onada de la pandèmia i poder, per fi, començar a recuperar-se. La realitat, però, és que una quarta part dels comerços associats a PimeComerç (25,79%) consideren que la seva situació és dolenta i un 8,33%, molt dolenta. El 34,12% dels comerços, doncs, un de cada tres, no han superat la crisi. Això vol dir que la resta considera la seva situació bona? No: només el 13,89% considera que la seva situació és bona, un 2,8% considera que és molt bona i el 40,69% restant creu que el seu negoci està estabilitzat. Aquestes són algunes de les dades de la Consulta als socis de PimeComerç sobre l’activitat comercial durant el 1r semestre del 2021, a la qual ha tingut accés aquest diari, elaborada a mitjan juliol entre associats d’aquesta patronal de la petita i mitjana empresa (comerç alimentari, no alimentari, serveis i restauració i hostaleria).

Segons l’estudi, només el 34,13% dels comerços consultats van experimentar un augment de les vendes i/o de la facturació durant aquest primer semestre del 2021, cosa que vol dir que quasi un 70% no van vendre ni facturar més. Els mesos amb més vendes, en general, van ser el gener (37,3%) i el mes de juny (40,87%), just abans d’aparèixer la clatellada de la cinquena onada i quan la campanya de vacunació era un èxit i encara es confiava en les rebaixes, l’arribada del turisme estranger i que no hi hauria més restriccions.

Si posem el focus en el comerç alimentari, el mes amb més vendes i activitat va ser el gener (gairebé un 57%); en canvi, pel que fa al comerç no alimentari, el mes en què es va vendre més i es va començar amb força la recuperació va ser el juny (45,30%). El sector dels serveis, que al gener encara estava molt fluix, va començar a recuperar-se durant els mesos d’abril i maig, i va ser al juny quan es van disparar (al 52%) les vendes i l’activitat. En el cas de la restauració, es va passar del 0% d’activitat els mesos de gener, febrer i març a un 70% d’activitat al juny.

Segons l’enquesta elaborada per PimeComerç, la majoria de socis consultats (el 53,3%) asseguren que durant els primers sis mesos de l’any no han rebut cap ajuda econòmica per part de l’administració pública. Quant a la valoració de la gestió de les administracions (pel que fa a ajudes, suport, proximitat, etc.), totes obtenen una puntuació inferior a 2,5 sobre 5, però és la Generalitat la més ben valorada, amb un 2,33.

Una cosa positiva que revela la consulta de PimeComerç és que durant els primers sis mesos de l’any pràcticament el 82% dels negocis no han reduït la plantilla.

També és positiu que gairebé el 65% dels negocis estan convençuts que podran continuar treballant com fins ara i que són menys del 3% els empresaris que creuen que no poden garantir que es mantindran oberts en els propers sis mesos.

La facturació creix poc els primers sis mesos de l’any

Per demarcacions, el 40% dels negocis de Barcelona diuen que han augmentat les vendes i la facturació el primer semestre del 2021; en canvi, a Girona sols l’11,11% dels comerços diuen que han augmentat les vendes i la facturació, cosa que vol dir que la immensa majoria, el 88,89%, admeten haver baixat. A la demarcació de Tarragona, el 30% dels negocis van pujar en vendes, i a Lleida els que van experimentar un augment de la facturació van ser el 33,33%. El 25,90% dels comerços de Barcelona, el 16,67% de Girona, el 35% de Tarragona i el 30% de Lleida qualifiquen de “dolenta” la situació econòmica del seu comerç. La setmana passada, Pimec va demanar al govern que el comerç dels municipis turístics pugui allargar l’hora de tancament. Els comerciants, diu la patronal, volen recuperar els horaris de tancament en període d’estiu en aquelles localitats en què tenen permesa l’obertura més enllà de les 22 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona