Economia

La collita de poma és un 16% superior a la de fa un any

Seran de mida més gran i més dolces i tindran més color gràcies a les temperatures contingudes de l’estiu

La producció suposa el 30% del total de Catalunya i el 20% de la que es cull a l’Estat

“La pandèmia ha afavorit l’augment del consum de poma”

Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen una collita un 16% superior a la de l’any passat, arribant a les 84.580 tones. En la collita d’aquest any s’espera, a més, unes pomes d’alta qualitat, de calibre gran, amb millor coloració i amb un nivell de sucre bo.

Els productors de poma de la demarcació de Girona van començar a collir ahir una fruita més “tardana” a causa de les lleugeres temperatures que s’han registrat al llarg d’aquest estiu i amb absència de grans pedregades, episodis de vent o altres accidents meteorològics. “No hem tingut tramuntanades ni episodis greus de calamarsades i el fred de la primavera ha fet que les pomes hagin florit més tard i que siguin d’una molt bona categoria i de qualitat. També cal destacar que tindran més color”, va dir el president de Poma de Girona. La producció de poma es va alternant. Si un any la pomera produeix moltes pomes, en el següent en fa menys per temes fisiològics. És per això que el sector, a través de l’aclarida, la producció i la poda, regula que cada any hi hagi produccions similars.

Totes les varietats conreades a les comarques de Girona preveuen incrementar la producció respecte als anys anteriors. Destaca sobretot l’augment d’un 32% de la varietat fuji, que passarà de les 6.230 tones produïdes l’any passat a les més de 8.220 previstes. Un any més la poma golden encapçalarà la producció (26.820 tones), seguida de la gala (21.570 tones) i a més distància hi hauria la granny smith (12.240 tones), les varietats vermelles (7.950 tones) i la cripps pink (6.620 tones).

Frigola va dir que en un futur “hi haurà més varietats, les pomes seran més gustoses, amb sabors diferents, el mercat s’ampliarà i el consum pujarà”. Pensa que s’ha de fer un esforç per comprar el producte local i apostar per la sostenibilitat. “Em dol veure com en supermercats hi entra poma que ve de Polònia, Portugal, Sud-àfrica o Xile”, va dir.

30% de tot Catalunya

Les 85.580 tones de poma que es preveu collir a la demarcació suposen el 30% del total que es recol·lectaran a tot Catalunya i el 20% del total de l’Estat espanyol, “i la seva tendència és seguir pujant”. Elisabet Sánchez, directora dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona: “La pandèmia ha afavorit el fet que hagi augmentat el consum de poma, més local i més responsable, i tot i que les dades del 2020 no són una dada vàlida en la seva totalitat, sí que ens ha de permetre ser més esperançadors i d’augmentar la conscienciació dels consumidors.” Va comentar que, ara que de mica en mica es torna a la normalitat, “hem de continuar vetllant i promovent el producte local”. I va detallar que en els últims anys ha crescut el nombre de pomes que mengen els catalans. Si bé el 2013 es consumien 11,5 quilos de pomes per cada ciutadà a l’any, de mitjana, el 2018 hi va haver una caiguda de 9,55 quilos per càpita. Aquestes xifres, però s’han anat capgirat i el 2020 s’havien consumit 12,7 quilos de poma per persona.

Davant del “bri d’esperança” que representen totes aquestes dades, la directora dels serveis territorials d’Alimentació va comentar que des del departament insisteixen en la tasca que fan cada any de portar la fruita a les escoles. “Cada any augmentem els pressupostos –porten 3 milions d’euros invertits– i també el nombre de centres i alumnes –han arribat als 254.000 nens i nenes–”, va dir ahir Sánchez.

El director de l’IRTA-Mas Badia, Joan Bonany, va destacar ahir també que la collita d’aquest any es planteja amb la millor de les perspectives pel que fa a producció i qualitat. S’espera, segons Bonany, un increment de producció i una alta proporció de calibres grossos. “I a causa dels dies frescos i plujosos de primers d’aquest mes d’agost també es preveu una bona coloració de les varietats bicolors i vermelles (gala i red delicious). Va afegir que “el clima suau, malgrat l’episodi de calor dels darrers dies, i la bona coloració facilitaran una collita una mica més tardana i més tranquil·la, amb una maduració més lenta”. “La qualitat de la pell de la poma sembla que serà molt bona, especialment en varietats com la golden delicious, que no presenten russeting (anormalitat i rugositat de la pell de la fruita)”, va dir Joan Bonany.

LES XIFRES

32%
és l’augment
que es preveu que tingui la varietat fuji, que passarà de les 6.230 tones a 8.220.
26.820
tones
és la previsió per a la golden, que un any més encapçala la producció de les comarques gironines.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA