Economia

El turisme nacional salva l’agost

Sense la reactivació dels vols internacionals, els hotelers han remuntat un juliol “desastrós” enmig de la cinquena onada

L’oferta de llits a la costa ha registrat ocupacions del 70%, quan l’any passat van ser només del 30%

LES FRASES

El turisme estranger no ha arribat i els macrohotels han omplert amb turisme proper i catalans
Santiago García-Nieto
president de la confecat
S’ha viatjat molt en cotxe, amb la família, a segones residències, i molts han escollit les Illes Balears
Martí Sarrate
president d’acave (agències de Viatges Especialitzades)
El client català ha descobert el càmping, i això és interessant perquè pugui fer més escapades
Miquel Gotanegra
president de la federació catalana de càmpings
S’ha treballat com l’any passat i confiem a omplir els caps de setmana fins que obrin les pistes
Ferran Puig
president de la confederació catalana d’agroturisme
Grècia i Itàlia són les destinacions més venudes per les agències

Un segon estiu complicat i amb molts fronts oberts per al sector turístic català, que ha vist com el turisme estranger no arribava. La cinquena onada de la pandèmia ha tombat totes les expectatives posades en una temporada turística que començava al juny a mitges, amb molts hotels tancats, i els que obrien portes topaven amb una cinquena onada de la Covid que situava Catalunya en la llista de països on no es recomanava viatjar. D’un dia per l’altre, es frenaven un munt de reserves i les cancel·lacions tancaven un juliol “desastrós” enmig del decret de noves restriccions i tocs de queda per mirar d’aturar el nombre de contagis.

La patacada més forta l’han viscut hotels de la costa i de la ciutat de Barcelona, on, amb la meitat dels llits disponibles, les ocupacions tampoc han estat gaire altes. “El turisme estranger no ha arribat i els macrohotels han omplert amb turisme proper, sobretot francesos, i el català que s’ha quedat aquí per vacances”, assegura el president de Confecat, Santiago García-Nieto, que recorda que els grans hotels del país –des de la Costa Brava fins a la Costa Daurada–, que representen el 90% de les habitacions hoteleres de Catalunya, depenen del turisme internacional.

Catalunya ha rebut més d’1,5 milions de turistes durant el mes de juliol, el doble respecte al mateix període de l’any passat, però un 37,7% inferior en comparació amb el juliol del 2019. El turisme estatal, en canvi, ja supera els nivells previs a la pandèmia i fins a 923.436 ciutadans espanyols van visitar Catalunya al juliol, segons les dades de l’Instituto Nacional de Estadística (INE).

Les ocupacions hoteleres a l’agost hauran vorejat el 70% de mitjana, quan l’any passat no van arribar al 30%, assegura García-Nieto. “S’ha treballat fort i bé tres setmanes, complint amb les mesures i els tocs de queda, que han donat confiança”, indica el president de la Confecat.

Tancar al setembre

“Sense estrangers, la gent torna a la feina; les reserves cauen en picat al setembre i la majoria d’hotels tenen previst tancar les properes setmanes”, diu García-Nieto, conscient dels esforços que està fent l’Agència Catalana de Turisme per atraure els turistes, sobretot francesos i belgues, que tornen a tenir vacances a l’octubre.

Les agències de viatges, que confiaven en una recuperació del sector a partir del segon semestre del 2021, només hauran facturat un 25% respecte al 2019. Martí Sarrate, president de l’Associació d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), lamenta que no s’hagin homologat vacunes i unificat criteris entre els diversos països, fet que ha generat molta “desorientació” a l’hora de viatjar. Amb els vols intercontinentals restringits, les agències han venut destinacions com ara Grècia i Itàlia. També s’han obert vols al Carib mexicà i a la República Dominicana i d’altres han pogut viatjar a Kenya i Tanzània. Quant al mercat asiàtic, només les Maldives i destinacions com Dubai han acceptat turisme.

La reactivació dels vaixells de creuer que operen al Mediterrani –des de principis de juliol, amb estades al port de Barcelona– ha donat més feina a les agències, que venen un 95% dels passatges. El president d’Acave assenyala, però, que el turista s’ha mogut “en cotxe, amb la família, cap a les segones residències”, i entre els llocs més demanats a l’agost hi ha les Illes Balears, sobretot Menorca, Eivissa i Formentera.

L’informe de conjuntura turística de l’INE recull les preferències al juliol dels espanyols, que han viatjat sobretot a Andalusia, Catalunya i el País Valencià. Els estrangers han triat en primer lloc les Illes Balears, Catalunya i les Canàries. Els que han decidit viatjar han esperat “fins a darrera hora”, pendents de les restriccions i de com evolucionava la pandèmia. “Ara es busquen experiències més personalitzades i en contacte amb la natura”, assenyala Sarrate, i es contracten les assegurances Covid per si s’han d’allargar les estades per fer les quarantenes.

Els de casa, al càmping

“No ha estat un estiu fàcil, però ens quedem amb la part positiva que el client català ha descobert el càmping”, anuncia satisfet el president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, que dona per fet que “voldrà repetir i fer noves escapades”. L’ocupació als càmpings ha estat desigual entre el sector de costa, que depèn més del turista centreeuropeu, i el de l’interior, més acostumat al turisme nacional. A l’agost les instal·lacions han vorejat xifres d’entre el 70% i el 90%.

La temporada per al turisme rural s’ha recuperat respecte al 2020, tot i que arrosseguen pèrdues i deutes que els condicionaran el balanç de l’exercici. Ferran Puig, president de la Confederació Catalana d’Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), recorda que encara hi ha allotjaments que no han pogut obrir. “Estem millor que d’altres, però tampoc al 100%”, diu Puig, i hi afegeix que han notat l’afluència del client català que històricament els visita, sobretot en entorns com la Garrotxa, el Berguedà i les Terres de l’Ebre, que són espais d’escapada habitual per als habitants de la zona metropolitana. Les cases de lloguer íntegre (que es lloguen senceres a una sola unitat familiar) han tingut més demanda, però també ensurts en trobar-se llogaters que hi feien festes encobertes. Això ha obligat els propietaris a demanar fiances per cobrir-se les espatlles en cas de desperfectes. El president de Concatur confia que podran allargar la temporada, els caps de setmana, per enllaçar amb l’obertura de les pistes d’esquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona