Economia

Un agost “excepcional”

El Patronat de Turisme fa balanç d’una temporada d’estiu “bona” i que indica el camí a la recuperació del sector

El turista català “salva” les destinacions gironines i es revalora la muntanya i l’interior

Un agost “excepcional” en una temporada d’estiu “bona” i “correcta”. “Estem en el camí de la recuperació.” El vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jaume Dulsat, feia aquest balanç de la temporada alta d’aquest estiu en termes turístics. Segons les dades del Patronat, les comarques gironines han rebut durant els tres mesos forts d’estiu –de juny a agost– fins a 3,18 milions de turistes, que van generar prop d’11 milions de pernoctacions. Aquestes dades suposen un increment molt important respecte a l’any passat –encara en plena pandèmia–, un 71,8% més de turistes, i si es comparen amb les del 2019 –any prepandèmia en què es va registrar una molt bona temporada turística, amb 3,3 milions de visitants–, suposen un 4,77% menys de visitants. La diferència, però, és més important si és té en compte el nombre de pernoctacions. Els 11 milions de pernoctacions d’enguany són un 64% més que l’any passat, però un 19,48% menys que el 2019.

Aquesta diferència entre el nombre de turistes i de pernoctacions s’explica pel perfil del turista majoritari d’enguany: un turista de proximitat, català i que fa estades més curtes, d’última hora. Així, el 47,7% dels turistes que han visitat les comarques gironines eren catalans, que han “salvat” la temporada a la Costa Brava i al Pirineu gironí. Especialment en aquest darrer cas, Dulsat hi va afegir que s’han revalorat molt les destinacions de muntanya i d’interior. Per contra, la Costa Brava sud –que depèn més de l’activitat d’operadors turístics– ha tingut més problemes per omplir. Així, a la Costa Brava el 49% dels visitants han estat catalans, el 36% estrangers i el 15% provinents de l’Estat espanyol. En el cas del Pirineu, la immensa majoria és públic provinent de Catalunya (el 87%), mentre que hi ha hagut un 7% de turistes estrangers i un 6% de l’Estat espanyol.

Pel que fa als visitants procedents de la resta de l’Estat, quasi es recuperen els valors anteriors a la pandèmia, mentre que el mercat internacional encara es troba lluny dels valors regulars quant a l’arribada i les pernoctacions de turistes estrangers. De totes maneres, des del Patronat es destacava com a remarcable la reactivació dels mercats francès, holandès, alemany i belga. Per contra, ni britànics ni turistes procedents dels països de l’Est o nòrdics. Això s’explica per les mesures proteccionistes, però sobretot per la manca de vols i de viatges organitzats per operadors turístics.

Pel que fa al tipus d’allotjament, Dulsat va destacar que l’ocupació ha millorat en tots els establiments. També, segons el vicepresident del Patronat, ha estat un bon estiu per a la restauració, que “ha treballat moltíssim”, afavorida per un turisme de proximitat a qui li agrada gaudir dels restaurants i establiments de la zona.

D’altra banda, el vicepresident segon, Jordi Masquef, va recordar que el patronat treballa per la desestacionalització del turisme, i va fer un repàs de les campanyes que es fan per atraure públics dels llocs emissors i de les webs que aglutinen l’oferta d’activitats i atractius de la demarcació.

LA FRASE

Hem tingut una bona, correcta, temporada d’estiu, amb un agost excepcional
Jaume Dulsat
vicepresident primer del Patronat de Turisme

LA XIFRA

3,18
milions
de turistes han visitat les comarques gironines entre juny i agost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona