Economia

L’atur baixa a Catalunya per setè mes consecutiu

Hi ha 378.470 desocupats, un 20,86% menys que fa un any

El govern alerta que la recuperació és insuficient

L’atur a Catalunya ha tornat a caure, i ho fa per setè mes consecutiu, mantenint així la tendència de descens. Segons les dades publicades ahir pel Ministeri de Treball i Economia Social, hi ha 378.470 persones desocupades. Això representa una reducció del 20,86% respecte al setembre de l’any passat, amb 99.731 persones menys a les llistes de l’atur. Respecte de l’agost, la caiguda ha estat del 3,24%, ja que l’últim mes 12.658 persones van trobar feina. Catalunya és el segon territori de l’Estat on més ha caigut l’atur, al darrere de les Canàries, i la demarcació de Barcelona en concentra la major part: 12.448 catalans han sortit de la llista de l’atur, mentre que a Girona ho han fet 207 persones i a Tarragona, 219. La tendència al descens no se segueix en canvi a Lleida, ja que en aquesta demarcació el nombre d’aturats ha crescut, amb 216 més.

L’atur castiga més les dones: hi ha ara mateix 217.371 desocupades, per 161.099 homes. També es concentra al sector dels serveis, on hi ha 276.729 aturats del total de 378.470. Pertanyen al sector de l’agricultura 7.926, al de la indústria 40.933, al de la construcció 29.857, i 23.025 no tenien una ocupació anterior. Només el 16,4% dels nous contractes van ser indefinits.

El secretari de Treball, Enric Vinaixa, va celebrar ahir la millora de les dades de l’atur, que s’acosten als nivells anteriors a la pandèmia, però va considerar que la recuperació de l’ocupació és “insuficient”. Vinaixa va recordar que encara hi ha unes 48.000 persones en ERTO i que es manté l’alta temporalitat en la contractació. També va celebrar les dades el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, que va matisar però que “es tracta d’una recuperació quantitativa però no qualitativa”, que no arriba als aturats de llarga durada ni als majors de 55 anys. També es va mostrar preocupat per l’extraordinària terciarització dels nous contractes de treball. “D’aquestes 12.658 persones que han trobat feina, 10.728 l’han aconseguit al sector serveis i concentrat a Barcelona. Es tracta del 85% del total, i això és una dada que ens inquieta des del punt de vista qualitatiu”, va assegurar.

Bizum per pagar impostos catalans

Redacció

Els impostos d’imports inferiors a 150 euros gestionats per l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) es podran pagar a través de l’aplicació Bizum. D’aquesta manera l’ATC es converteix en una de les primeres administracions de l’Estat que implementen aquest nou sistema de pagament, que beneficiarà prop de dos milions de contribuents. Segons la hisenda catalana, la mesura repercutirà principalment en l’impost sobre emissions de diòxid de carboni.

Per poder fer el pagament a través de Bizum, el contribuent haurà de seleccionar aquesta opció un cop introduïdes les seves dades a la seu electrònica de l’Agència Tributària i haurà de tenir el seu mòbil donat d’alta en alguna de les entitats financeres que ofereixen aquest servei de pagament. Un cop feta la transferència es generarà un comprovant que es podrà obtenir a la mateixa seu electrònica de l’ATC de manera immediata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona