Economia

Estats Units

Economia

Texas xucla talent de Silicon Valley

Califòrnia perd pistonada davant d’altres estats emergents a causa de l’elevat cost de l’habitatge

Mà d’obra barata i bonificacions fiscals empenyen les empreses a traslladar els quarters generals

Elon Musk traslladarà la seu de l’empresa de vehicles elèctrics Tesla de Califòrnia a Texas

El trasllat del quarter general del fabricant de vehicles elèctrics Tesla de Palo Alto (Califòrnia) a Austin (Texas) ha posat davant del mirall un dels grans pols d’atracció dels Estats Units: Califòrnia, i especialment Silicon Valley. L’èxode d’empreses està sent un degoteig constant els darrers anys, en què més d’una cinquantena de grans empreses ubicades a Califòrnia han fet el mateix camí que Tesla. És el cas d’Oracle, Hewlett Packard Enterprise, Dell Technologies i Toyota Motor, i d’altres gegants tecnològics, incloent-hi Apple, Facebook, Google i Amazon, que han ampliat recentment les operacions al centre de Texas.

Hi ha diversos factors que expliquen aquesta tendència. Si bé Silicon Valley manté l’hegemonia de l’emprenedoria i el talent, la badia de San Francisco és un dels llocs més cotitzats del país. Això ha generat que, els darrers anys, s’hagi disparat el preu dels habitatges amb una oferta a la baixa i que el nivell de vida es trobi pels núvols. A tot plegat se suma una mobilitat cada cop més asfixiant. Segons un informe de la immobiliària Embold Research, un 53% dels residents de la badia s’estan plantejant un trasllat els anys vinents.

Dos factors determinants més són la mà d’obra i les bonificacions i impostos. Texas es revalora perquè disposa de mà d’obra més barata –per la proximitat amb la frontera amb l’Amèrica Llatina– i una regulació menys rigorosa.

Per a l’operació Tesla, les entitats governamentals de Texas van aprovar, l’any passat, milions de bonificacions fiscals i paquets d’incentius, tot el contrari que a Califòrnia, on el multimilionari Elon Musk –president executiu de Tesla– ha acabat executant la jugada després de temps d’amenaces de fuga pels desacords amb els legisladors locals. El nou quarter general de Tesla, ubicat al sud-est del comtat de Travis, suposarà una inversió de 1.100 milions de dòlars (uns 947 milions d’euros) i podria generar prop de 10.000 llocs de treball durant el 2022, 5.000 a la nova fàbrica i 4.000 més d’indirectes.

Tot plegat ha dibuixat un escenari idoni per a Austin i altres ciutats de Texas, que s’han convertit en imants per a la tecnologia i altres empreses que volen expandir-se lluny de Califòrnia, fins ara la seva zona de confort. Segons la Cambra de Comerç d’Austin, més d’un centenar d’empreses han canviat o ampliat les seus a la zona d’Austin, aquest 2021.

Però la bonança econòmica i la capacitat d’atracció que genera Austin contrasta amb una primera conseqüència: l’increment del cost de l’habitatge. El preu mitjà ha augmentat un 40% els darrers dos anys, segons el segell immobiliari Redfin, i la tendència és que s’accentuï a l’alça el proper any. Així, diverses associacions ja han posat el crit al cel i demanen que s’aturi l’especulació immobiliària. Un peix que es mossega la cua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona