Economia

Les empreses de nanotecnologia superen els 430 milions de negoci a Catalunya

Segons revela un estudi d’ACCIÓ, actualment a Catalunya 779 professionals es dediquen a aquest sector

La facturació de les empreses dedicades a la nanotecnologia i a la nanociència a Catalunya ja supera els 430 milions d’euros i genera 779 llocs de treball. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi La nanociència i la nanotecnologia a Catalunya elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.

A Catalunya, un total de 107 empreses es dediquen a la nanotecnologia o la nanociència. D’aquestes, un 62,6% són pimes, un 25,25% startups, i la resta són empreses grans que tenen alguna línia de treball en el camp de la nanotecnologia. A més, un 53,2% d’aquestes empreses són exportadores. Pel que fa a la seva activitat, un 42,9% de les empreses catalanes de nanotecnologia estan dedicades al desenvolupament de nanomaterials, un 42% a la nanobiologia/nanomedecina i un 23,4% treballen en nanoelectrònica. També hi ha empreses dedicades a l’àmbit del nanotèxtil, d’instrumentació i de metrologia.

El valor de mercat mundial de la nanociència i nanotecnologia és de 1.760 milions d’euros el 2020, segons Allied market Research, amb una previsió de creixement anual del 36,4%. La facturació total prevista és de 33.000 milions de dòlars (més de 28.000 milions d’euros) pel 2030. Les empreses líders mundials en nanotecnologia estan dedicades al sector de la química i l’electrònica i són principalment nord-americanes. En el camp de les startups nanotecnològiques, els sectors en creixement predominant són els d’imatge mèdica i la biotecnologia, així com el de les bateries i el de sistemes d’emmagatzematge d’energia.

Segons el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà, “La nanotecnologia té aplicacions molt avantatjoses en àmbits tan rellevants com la detecció de malalties, i ha tingut un paper molt destacat en la lluita contra la pandèmia”. Juncà ha afegit que “la seva aplicació facilita, a més, la creació d’altres tecnologies, i genera importants oportunitats de negoci a l’ecosistema que té al seu voltant”.

La nanotecnologia comprèn aquelles àrees de la ciència i l’enginyeria en què s’utilitzen fenòmens que tenen lloc a dimensions a escala nanomètrica en el disseny, caracterització, producció i aplicació de materials, estructures, dispositius i sistemes. Es tracta d’una tecnologia disruptiva que ha generat un interès creixent, sobretot per les seves aplicacions en l’àmbit de la salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona