Economia

El preu de la llum serà volàtil fins a mitjan del 2022

Els experts veuen difícil preveure’n les oscil·lacions i qualifiquen d’immobilistes les administracions europees i espanyoles

El preu de la llum donarà maldecaps encara uns quants mesos, si més no, fins a mitjan any que ve. Així ho van posar de manifest uns quants experts en el sector elèctric que aquesta setmana s’han reunit al Col·legi d’Economistes en un debat conjunt amb la Taula Interprofessional de l’Energia, organitzat per la comissió d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi.

Economistes, enginyers industrials i professionals del sector van analitzar els preus de l’energia elèctrica i el paper que hi està tenint la regulació del mercat marginalista. Xavier Vives, de l’IESE, va recordar que l’arrel de les pujades cal situar-la en “l’increment dels drets d’emissió de CO2 i dels preus del gas natural”, que al seu torn són fruit de “la recuperació econòmica postcrisi, de l’augment de la demanda asiàtica, de circumstàncies climàtiques, de restriccions en el transport de gas liquat i de la mateixa transició energètica”.

Davant d’això, Vives es va preguntar qui assumirà el cost de la inflació que provocarà aquest encariment a curt termini. Al seu torn, l’enginyer industrial i expert de la Comissió Europea Francesc Bonvehí va donar algunes claus del sistema elèctric espanyol i va assegurar que és “procliu al dèficit tarifari, que el 2020 va ser de 14.294 milions d’euros (acumulats), mentre que la previsió per a aquest 2021 és que se situï en 2.000 milions d’euros”. Aquest dèficit dificulta, per Bonvehí, qualsevol previsió de l’evolució del mercat energètic, que també pateix “un cert immobilisme de la Comissió Europea”.

En aquest sentit, l’economista Jorge Fabra i l’enginyer industrial i soci de KPMG Carlos Solé van ser contundents. Fabra va definir com a “irrellevant” el dèficit tarifari i va assegurar que és “covardia política dels governs per amagar el preu de l’energia elèctrica”. Finalment, Solé va opinar que el dèficit desapareixerà a partir del 2023, “en funció de la demanda i la recuperació”.

Justament ahir el preu de la llum va marcar un altre màxim, en aquest cas en un diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona