Economia

Confusió de caixes

Aportar diners del patrimoni personal o donar garanties personals per salvar el negoci està molt bé; sobretot si acaba bé. Però s’ha de prestar molta atenció a no posar diners bons sobre un negoci dolent. Convé afegir-hi racionalitat, amb assessorament independent; perquè els que estem implicats en el dia a dia podem estar cegats pels sentiments

Un dels dimonis que assetgen les empreses familiars és el de la confusió, i una de les seves manifestacions és la confusió de caixes. De caixa personal i empresarial, o de caixa de diferents negocis. En moments de crisi, com els actuals per a moltes empreses i famílies, la temptació és més forta; i pot actuar en qualsevol sentit. És molt temptador recórrer a la caixa de l’empresa per fer front a necessitats familiars, o aportar diners del patrimoni personal per salvar l’empresa. Sense voler ser exhaustiu, vull fer algunes reflexions respecte a la confusió de caixes.

Que hi hagi diners a caixa no vol dir que aquests estiguin disponibles; cal recordar que s’ha de fer front a pagaments i que el saldo real després de fer front a totes les obligacions potser és negatiu. Més d’un negoci té caixa gràcies al fet que el termini de pagament a proveïdors és més llarg que els dies d’inventari i cobrament a clients, i en baixar les vendes aquest anomenat “crèdit espontani” es redueix i afloren tensions de tresoreria. Més d’un negoci s’ha trobat amb el fet que ha disposat de l’IVA recaptat per fer front a pagaments.

Els repartiments de beneficis han de fer-se després d’aprovar els comptes; i, si són a compte dels de l’exercici en curs, l’article 277 de la LSC estableix els requisits, entre els quals hi ha que hi hagi liquiditat suficient per a la distribució. Els propietaris han de saber que poden haver de respondre amb el seu patrimoni personal dels beneficis repartits dels darrers últims dos anys, sense necessitat que hi hagi hagut mala fe. Els préstecs de l’empresa a propietaris han de ser a condicions de mercat.

En el cas que una empresa utilitzi diners d’un altre, podem estar davant del que es coneix com a funcionament de caixa única. Aquest fet pot suposar l’aixecament del vel, és a dir, de la separació de responsabilitats patrimonials entre empreses, i la que vagi bé pot haver de fer front a les obligacions de la que vagi malament. Sempre que es deixen diners entre empreses s’ha de fer de la forma jurídica i comptable oportuna; per exemple, pujant beneficis a la matriu, o amb document de préstec a condicions de mercat, que millor si està protocol·litzat.

Aportar diners del patrimoni personal o donar garanties personals per salvar el negoci està molt bé; sobretot si acaba bé. Però s’ha de prestar molta atenció a no posar diners bons sobre un negoci dolent. Convé afegir-hi racionalitat, amb assessorament independent; perquè els que estem implicats en el dia a dia podem estar cegats pels sentiments.

Cal tenir en compte que el dimoni de la confusió de caixes pot no afectar-nos a nosaltres, sinó a les persones en les quals més confiem (“només et pot enganyar aquell en qui confies”). Que fins i tot poden caure en la temptació amb la bona intenció d’evitar-nos un disgust (“el camí a l’infern està empedrat de bones intencions”). “Quin mal pot haver-hi en el fet de pagar les nòmines de l’empresa 1 amb la caixa de l’empresa 2 del mateix propietari, i així evitar una altra nit d’insomni a un cap o germà que no dorm pensant com recuperar vendes...?”, poden pensar algunes persones.

L’operació bancària.

També convé no refiar-se a ulls tancats de l’operació bancària. Conec de primera mà el cas d’una oficina bancària en la qual es van moure uns quants milions d’euros entre comptes de diferents societats d’un mateix grup empresarial seguint instruccions d’un administratiu de màxima confiança, benintencionat, però sense cap mena de poder bancari. El banc va al·legar “actes en benefici propi” del grup quan una de les empreses va fer fallida i varen sortir a la llum els moviments.

En resum, per evitar la confusió de caixes cal recordar que “la caixa és la reina”, que mentre hi ha caixa hi ha esperança, perquè hi ha temps per reaccionar. Cal recordar també que els diners se’n van més de pressa del que venen, i que per tant convé fer previsions de tresoreria. I, finalment, comprovar de primera mà que els saldos i disposicions de crèdits que indica la comptabilitat coincideixen amb la realitat, perquè, com tothom sap, “a la comptabilitat les existències es coneixen com a inventari perquè poden estar inventades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona