Economia

Suport a negocis afectats per la guerra a Ucraïna

Acció posa a disposició de les empreses les seves 40 oficines

Les ajudaran a diversificar mercats i a agilitar la logística

El Departament d’Empresa va anunciar ahir la posada en marxa d’un paquet de mesures per pal·liar l’afectació de la guerra a les empreses catalanes. La Generalitat ha posat a disposició de les companyies que fan negoci a Rússia i Ucraïna la xarxa de 40 oficines d’Acció repartides al món per donar suport a les que tenen relacions comercials o filials als països en conflicte i bonificarà els costos de l’atenció que rebin perquè puguin diversificar mercats i reduir l’impacte de la contesa en els seus negocis.

Així ho va explicar ahir el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que va precisar que l’oficina d’Acció a Moscou oferirà atenció personalitzada a la vuitantena de filials que les empreses catalanes tenen en aquells països, de les quals la major part, 71 són a Rússia.

Així, es mirarà de donar als grups afectats solució o mitjans per resoldre problemes amb les transaccions, per exemple les que es poden donar per l’exclusió de diversos bancs russos del sistema internacional Swift. També es buscaran alternatives per a les restriccions de mobilitat, com ara les que provenen del fet que hi ha molts transportistes bloquejats, o que han estat repatriats, entre altres disrupcions logístiques.

“La Generalitat actua i actua ràpid”, va remarcar Torrent, que va comparèixer davant la premsa després d’una trobada amb els agents per a la internacionalització i representants d’empreses afectades, durant la qual va anunciar la creació d’un grup de treball per monitoritzar l’evolució de la situació.

El govern, doncs, anirà implementant mesures en funció de la marxa del conflicte, tant pel que fa a les problemàtiques concretes de les empreses catalanes com a les globals. Entre aquestes, les que poden sorgir en el mercat energètic pel fet que Rússia és una potència exportadora de gas i petroli. Quant a les relacions amb Ucraïna, Catalunya n’importa grans quantitats de blat de moro, de les quals depèn el sector agroalimentari. Amb tot, segons Torrent, de moment les compres d’aquest cereal estan assegurades per al 2022.

Campanya “intensa” per recollir material humanitari

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir que el govern coordinarà “una intensa recollida de material humanitari” per ser enviat a Ucraïna. Després de reunir-se amb el cònsol ucraïnès a Barcelona, Artem Vorobyov, i diversos cònsols de països de la UE, el president va remarcar que volen fer arribar l’ajuda “amb la màxima celeritat possible” i va explicar que col·laboraran amb diverses ONG i amb el consolat ucraïnès. Segons va aclarir la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, s’instal·laran punts de recollida de material al port i a la Fira de Barcelona, i també en altres indrets de Catalunya.

Aragonès s’havia reunit amb els cònsols per mostrar “el ple suport” del govern a Ucraïna. El president va insistir en la voluntat de la Generalitat de continuar treballant “en la defensa de la democràcia, la pau i la independència d’Ucraïna” i va insistir en el “ferm compromís” d’acollir els refugiats que fugin d’Ucraïna. Finalment, va enviar “tot el suport i la solidaritat” als ciutadans d’Ucraïna, als ucraïnesos que viuen a Catalunya i també als russos contraris a la invasió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona