Economia

El preu de la llum multiplica per nou el del març del 2021

El megawatt costa 370 euros després de tres dies superant els 400 i amenaça llars i pimes

Fa un any costava 40 euros

Sánchez culpa Putin de la inflació

Pimec veu “en risc” 320.000 feines

Si la crisi de les hipoteques subprime va condemnar a viure pendent del nerviós marcador de la prima de risc, la invasió russa d’Ucraïna està obligant ara a consultar cada dia la pàgina de l’OMIE (Operador del Mercat Ibèric d’Energia) per descobrir si el llindar del preu de la llum s’atura en l’esperpent o va més enllà. Després de tres dies superant un màxim històric de 400 euros (ahir entre les set i les vuit del vespre va arribar a 605 euros), el preu del megawatt hora (MWh) caurà avui un 20,8% i serà de 369,75 euros. Si les llars i les empreses es volen aferrar al consol, ho poden fer: el preu de l’electricitat serà avui 100 euros més barat que ahir. Però si alcen la vista i ho comparen amb el preu que tenia el segon dijous de març del 2021, 40,76 euros, descobriran l’abisme d’un mercat esperpèntic que amenaça l’economia i en el qual el preu de la llum s’ha multiplicat per nou pel vici espanyol de pagar tota l’energia diària al preu de la més cara de generar (encara que n’hi hagi de barata com ara l’eòlica s’imposa el preu car de la procedent del gas natural en centrals de cicles combinats, que són les que cremen el gas per generar electricitat).

El mercat elèctric no s’entén sense els miralls deformadors: si bé Rússia proporciona un 40% del gas que necessita Europa, a l’Estat espanyol el gas rus suposa un ínfim 8% –segons Enagas– davant el 60% en el cas d’Alemanya, però això no evita una escalada de preus precisament per culpa del gas.

Responsable únic: Putin

Pel president espanyol, Pedro Sánchez, però, només hi ha un culpable de convertir el rebut de la llum en un article de luxe i és l’inquilí del Kremlin. “La inflació i els preus de l’energia són responsabilitat única de Putin i de la seva guerra il·legal a Ucraïna”, esgrimia Sánchez ahir al Congrés durant la sessió de control al govern. La vicepresidenta Teresa Ribera, al seu torn, reiterava ahir el lament de patir un “mercat trencat” i, tot i prioritzar la “unitat” a la UE, exigia a Brussel·les poder “avançar-se“ i intervenir els preus “per no posar en un risc molt important les economies domèstiques i la indústria”.

SOS de la pime catalana

L’escalada de preus de la llum i el gas no només amenaça la recuperació postpandèmia, sinó que ahir va portar el president de la patronal Pimec, Antoni Cañete, a entonar un SOS urgent. D’acord amb una enquesta feta entre unes 350 pimes catalanes –un 41% de les quals industrials– el mes de febrer, els preus exorbitants comprometen la viabilitat d’un 16,4% de les pimes catalanes. “Més de 320.000 llocs de treball poden desaparèixer a Catalunya”, va alertar Cañete basant-se en el càlcul que fa Pimec d’ocupacions generades per un 16% de les pimes catalanes.

Per sectors, l’enquesta de Pimec evidencia que l’alça dels preus afectarà de manera preocupant o més greu un 83% de les empreses de l’hostaleria i la restauració, i un 68% de les industrials. I això que, com indica el director d’estudis de Pimec, Moisès Bonal, les dades serien pitjors si l’enquesta es fes ara i no fos del febrer. Després d’alertar que més de la meitat de les pimes consultades han rebut ofertes de preu del gas per al 2022 que impliquen augments del 200% –i de més del 50% en el cas de l’electricitat–, el president de Pimec exigeix a Espanya i les autoritats europees que modifiquin el sistema de fixació de preus per evitar rendes excessives i que implantin “mesures fiscals” per capturar part dels rendiments que obtenen alguns generadors d’electricitat. Segons va informar Efe, empreses com ara la química Ercros i la siderúrgica Celsa –que té a Castellbisbal (Vallès Occidental) la seva major planta de fosa– ja han fet ajustos en els processos de producció per evitar les hores del dia en què la llum és més cara.

Costa 20 i pagues 700

El més inquiet del govern de coalició és el soci petit. Per Pablo Echenique (Podem), “cal desacoblar immediatament el gas del mercat elèctric” per evitar això d’ahir: el preu era de 700 euros en alguna franja horària quan produir un MWh hidroelèctric costava 20 euros. “Tothom s’adona d’on van a parar els beneficis caiguts del cel si les elèctriques han quadruplicat els beneficis milionaris el 2021 i el president d’Iberdrola [Ignacio Galán] ha guanyat 35.000 euros cada dia de l’any. Hi ha una transferència directa de rendes de famílies i pimes a un oligopoli elèctric”, diu Echenique.

LES FRASES

La inflació i els preus de l’energia són responsabilitat única de Putin i de la guerra il·legal a Ucraïna
Pedro Sánchez
president espanyol
Hi ha transferència de rendes de famílies i pimes a un oligopoli elèctric que obté beneficis milionaris
Pablo Echenique
portaveu de podem al congrés

Del “baixeu la calefacció” de Borrell al preu

La invasió d’Ucraïna desafia la UE a una resposta unida a l’alça de preus. L’aposta del cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, és l’estalvi: “Que els europeus baixin la calefacció de casa i que tothom faci un esforç per retallar el consum de gas igual que retallem el d’aigua quan hi ha sequera i igual que ens posem una mascareta per combatre el virus. El que hem fet contra la covid ho hem de fer a favor d’Ucraïna.” La vicepresidenta Ribera, però, vol que la CE patrocini un nou sistema de preus amb les idees espanyoles i que la cimera informal de caps d’estat i de govern avui a Versalles en sigui el primer pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona