Economia

El càmping creix però tem per l’ofec de la burocràcia

El pes relatiu en el sector turístic a Catalunya va ser d’un 31% durant el 2020 i el 2021

La FCC critica la dura normativa i la quantitat d’instruccions tècniques, que són de molt difícil aplicació

El sector del càmping no para de créixer i el pes relatiu en el conjunt del sector turístic a Catalunya es va situar en el 31% durant el 2020 i el 2021, un 10% més respecte al 2019, segons la Federació Catalana de Càmpings (FCC). A aquest creixement s’hi ha de sumar que, segons un informe elaborat per CaixaBank, els càmpings catalans se situen al capdavant en nombre total de places en relació amb el conjunt del sector a l’Estat (amb 271.419 places, un 35% del total de l’Estat) i també són els de més capacitat (941 places, mentre que la mitjana a l’Estat és de 645 places). Aquestes dades positives, però, contrasten amb la preocupació de la FCC per l’ofec que, segons l’entitat, suposa l’excés de burocràcia que els imposa l’administració.

La FCC, que representa un 70% dels càmpings de Catalunya, tem que l’excés de normatives a la qual estan sotmesos per la Generalitat faci que no es pugui mantenir aquest lideratge ni continuar creixent, ni dur a terme les reformes necessàries perquè els seus establiments puguin continuar sent competitius. També creuen que pot posar en perill que els establiments continuïn estant en mans d’empreses familiars, com han estat fins ara. “L’administració ha de tenir en compte que la normativa a la qual sotmet el sector i la quantitat d’instruccions tècniques que imposa, de molt difícil i inassolible aplicació, es poden convertir en pals a les rodes i pot frenar l’evolució del càmping”, diu Mireia Sans, vicepresidenta de la FCC i presidenta de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre. Sans explica que “hi ha molts càmpings que no poden construir, ni fer projectes per culpa d’una normativa molt estricta” i per això, diu: “Volem posar sobre la taula aquest tema.” Ara mateix, per exemple, els càmpings estan fent moltes reformes per ser cada cop més sostenibles perquè cada cop ho exigeix més el client. En aquests moments, el sector, explica la FCC, està treballant en temes de sostenibilitat, digitalització i tematització (especialització) i es calcula que s’està fent una inversió al voltant dels cent milions d’euros anuals. “Realment, els càmpings treballem per intentar rebaixar la petjada de carboni i per ser cada dia més sostenibles. En aquest sentit, cal indicar que gairebé tots han invertit aquest any en plaques solars i fotovoltaiques per subministrar energia a les instal·lacions; en calderes aerotèrmiques i de pellets, en instal·lacions d’energia geotèrmica, en equipament per als establiments amb carregadors de vehicles elèctrics i en l’adquisició de vehicle elèctrics”, diu la FCC.

Després de dos anys de pandèmia, el sector del càmping ha estat, per les seves característiques pròpies –perquè està en paratges naturals, amplis i permet no barrejar-se amb els altres clients–, el que més ha crescut dins del que són establiments turístics. Van tenir un 35,4% d’ocupació l’any de la pandèmia (un 3,8% superior als càmpings de l’Estat) i l’any passat l’ocupació va ser irregular, tot i que a l’agost va ser pràcticament del 100%. El 2019 van registrar xifres del voltant dels 18 milions de pernoctacions.

LA XIFRA

243
càmpings
té la FCC, que té un 70% dels establiments catalans. Sumen 226.858 places i 11.164 llocs de treball.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona