Economia

Pujada de preus i retallada de marges per afrontar la crisi

Les empreses gironines estan preocupades per l’escalada de preus de l’energia i la falta de matèries primeres

De moment no hi ha tancaments malgrat que alguna ha aturat la producció

Les empreses gironines apugen preus, redueixen marges de beneficis i modifiquen torns de treball per esquivar la crisi provocada per l’escalada de l’energia i la falta de matèries primeres. Segons assegura la patronal FOEG, que representa més de 15.000 empreses de la demarcació, aquestes “estan resistint els efectes econòmics negatius”, tot i que es mostren preocupades per l’escenari “d’incertesa” que hi ha actualment.

Segons la FOEG, “un dels primers sectors afectats i que repercuteix en tots els altres” és el del transport. La patronal gironina Asetrans recomana a les seves afiliades que “repercuteixin la pujada del preu del combustible en els serveis” per garantir la continuïtat de les empreses. “Davant la incertesa de no saber quan durarà la crisi energètica, no es pot treballar amb marges negatius o s’entrarà en fallida”, diu la FOEG.

Pel que fa als sectors productius, la patronal explica que les empreses en general estan “aguantant l’envestida”. En part, també, gràcies al fet que la crisi de la covid-19 s’ha traduït en “una alta demanda”, i aquesta situació els permet tirar endavant.

Aturades de producció

La FOEG ja ha detectat empreses que s’han vist forçades a aturar la producció. Fonts de la patronal afirmen, però, que per ara són situacions “excepcionals”. De moment, la FOEG en té constància de com a mínim una (vinculada al sector termoplàstic).

Metall Girona, l’associació surera Aecork, l’Associació de Ceramistes i algunes empreses papereres i químiques expliquen que s’ha optat per trampejar la crisi apujant preus i reduint marges. “Això es pot aguantar mentre encara surti a compte produir”, precisa la patronal.

En aquests sectors, algunes indústries han fet canvis de torn o han treballat més en hores vall. “D’altres tenien matèries primeres en estoc, però el comú denominador és que totes tenen molta feina i això ho compensa”, diuen. “Moltes empreses havien invertit en renovables fa poc, calderes de biomassa i plaques solars, i aquest fet també les ajuda”, concreta la patronal. Tot i això, els diferents sectors sí que es mostren preocupats perquè, si la crisi s’allarga, la falta de matèries primeres es farà evident.

I aquesta incertesa també es trasllada a clústers com ara el de les càrnies. Des de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (Fecic) també han optat per apujar preus i reduir marges, “però alerten del risc de la falta de matèries primeres a mitjà termini”, diu la FOEG.

De fet, ja n’hi ha que ho pateixen de ple “des de fa mesos”, concreta la patronal. Dins d’aquests, l’Associació de la Fusta de Girona, les empreses tecnològiques, part de la metal·lúrgia o la construcció.

A més, la patronal gironina tampoc oblida que la invasió d’Ucraïna i l’escalada de l’energia també poden posar en joc el sector agroalimentari gironí. “La falta de blat de moro, de blat, d’oli de gira-sol, entre d’altres, podria ser un autèntic problema d’aquí a pocs mesos”, afirmen des de la patronal gironina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Washington dona ultimàtum de nou mesos per vendre TikTok

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona
TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat