Economia

ANTONIO TURIEL

INVESTIGADOR DEL CSIC EXPERT EN RECURSOS ENERGÈTICS

“Això no s’acabarà, no veiem la magnitud del que ve”

“La propera crisi serà alimentària i després vindrà la del dièsel”

“És hora ja d’assumir que els recursos són limitats i començar a transformar el nostre model social i econòmic”

Divulgador visionari
Doctor en física teòrica i investigador de l’ Institut de Ciències del Mar del CSIC, Antonio Turiel és expert en recursos energètics i exhauriment dels combustibles fòssils. Fa anys que llança advertiments. Ara se l’escolta.

El científic Antonio Turiel va contra corrent dels discursos clàssics, tot i que cada cop hi ha més veus com la seva. Fa anys que alerta que hem d’anar cap a una fase de decreixement.

Assegura que ve una etapa d’escassetat de matèries primeres i energia que causarà greus inestabilitats econòmiques i geopolítiques. No ho pinta gaire bé…
La guerra d’Ucraïna simplement ha accelerat un procés que ja estava en marxa, el de l’encariment i la creixent escassetat de matèries primeres, energètiques i de tot tipus.
Avisa que la propera crisi serà alimentària a causa del preu i l’escassetat dels fertilitzants fets amb gas. Estem veient només la punta de l’iceberg?
No veiem la magnitud del que ve perquè fins ara hem tingut un problema de preus perquè hi ha hagut una demanda que puja enfront d’una oferta que no creix més. Però vindrà una veritable escassetat, amb retallades de producció molt importants. S’han encarit el transport i també els fertilitzants nitrogenats a causa dels preus del gas, però és que entrem en una altra dimensió, perquè Rússia ha envaït el graner d’Europa, un país de 40 milions d’habitants que té capacitat per alimentar-ne 600 milions. Serà una crisi dura amb un alt potencial de generar inestabilitat perquè hi haurà escassetat de cereals arreu del món i sobretot al nord d’Àfrica, però és que després vindrà la crisi del dièsel.
Per què de dièsel?
El 2012 ja vaig veure que de tots els combustibles que arriben del petroli el que primer donaria símptomes d’exhauriment seria aquest. La producció cau des del 2018 perquè el petroli de bona qualitat, necessari per fer dièsel, va tocar sostre el 2015. Hem tingut 17 anys per adaptar-nos-hi i no ho hem fet!
Es parla molt de la transició energètica com a solució a l’escassetat de combustibles fòssils, però és molt crític amb aquest plantejament. Per què?
Crec que tota la discussió al voltant de la transició energètica està completament equivocada perquè es planteja no fer cap més canvi que substituir els combustibles fòssils per renovables. Aquest model de transició cap a la renovable elèctrica industrial, per la qual s’aposta, té diversos problemes. Un dels més evidents és que depèn tant dels combustibles fòssils com de materials que ja són escassos o que ho seran aviat si tot el món va cap aquí.
Quin és el camí correcte?
L’Agència Internacional de l’Energia ha tret un decàleg per estalviar ràpidament petroli. Proposa, per exemple, que els diumenges no s’agafi el cotxe. S’ha de reduir el consum però no amb mesures a corre-cuita, desordenades i fent servir els mecanismes de mercat de sempre sense abordar la necessària transformació que hem de fer del model social i econòmic.
En què s’ha de basar aquesta transformació?
Cal una reforma del sistema financer radical per aconseguir que es financin projectes d’interès comunitari sense esperar rebre un interès pels diners, ser autosuficients en l’aspecte alimentari, relocalitzar la producció i canviar el model de producció i consum. La base del capitalisme és el creixement infinit, però és que és evident que en algun moment la cosa havia de petar. Ja ho feia en l’aspecte mediambiental, però és que ara es torna a donar un missatge erroni, perquè quan va començar el problema de les cadenes de subministrament i l’escassetat de matèries primeres es va dir que era conjuntural, i no és així. Els recursos són limitats i el problema comença no quan s’esgoten sinó quan la producció comença a baixar. Hem d’assumir que, tot i que estem consumint més energia que mai, tenim una crisi energètica i és el moment de començar a consumir menys. Serà un canvi progressiu, d’anys i dècades, i s’hauran de fer sacrificis, però no es pot escollir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona