Economia

La UE permetrà a Sánchez abaixar el preu de l’energia

Brussel·les donarà un “tracte especial” a la península Ibèrica en la crisi energètica per la seva “singularitat”

El govern espanyol diu que podrà establir temporalment “un preu de referència del gas”

Incapaç de convèncer els socis europeus per afrontar plegats la crisi de l’energia, el president espanyol, Pedro Sánchez, almenys ha aconseguit que Brussel·les el deixi actuar per abaixar els desorbitats preus de l’electricitat que comencen a ofegar empreses i consumidors. La Unió Europea va acceptar ahir les peticions de l’Estat espanyol i el portuguès, que tenen una realitat energètica diferent per l’escassa interconnexió elèctrica amb la resta del continent, per poder intervenir en el mercat.

Després de gairebé deu hores discutint amb la resta de caps d’estat i de govern de la Unió Europea, Sánchez va sortir de la cimera amb el compromís de la Comissió Europea que podrà establir “un preu de referència del gas per a la producció d’electricitat” al marge de les normes comunitàries de manera “temporal”.

“Els preus cauran, sens dubte”, va assegurar el president espanyol en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre portuguès, Antonio Costa, amb qui ha fet front comú a Brussel·les aquests últims dies per reclamar una acció conjunta per abaratir la factura de la llum. Sense avançar exactament quines mesures anunciarà –previsiblement la setmana que ve–, Sánchez va afirmar que en cap cas es donaran “ajudes públiques a les empreses del gas”.

Sigui com sigui, els plans del govern espanyol hauran de passar pel filtre de Brussel·les. “Donarem un tracte especial a la península Ibèrica perquè pugui gestionar els preus”, va prometre ahir d’entrada la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen. L’alemanya farà una excepció i examinarà amb rapidesa els plans de Madrid i Lisboa, però vigilarà que no es passin de la ratlla. Tal com van deixar ahir per escrit els Vint-i-set en les conclusions de la cimera, l’executiu comunitari haurà de garantir que les mesures espanyoles i portugueses “no afecten les condicions comercials, fins al punt que vagin en contra de l’interès comú”.

Difícil negociació

La “singularitat ibèrica” no era la petició inicial del govern espanyol a Brussel·les. Fins ahir, Sánchez havia estat batallant per desvincular el preu del gas de l’electricitat en l’àmbit europeu, una opció que mai s’ha arribat a veure com a realista a la capital europea. “Som escèptics”, reconeixia ahir el canceller alemany Olaf Scholz, un dels principals opositors a la proposta espanyola juntament amb el primer ministre holandès, Mark Rutte. Amb la vaga de transportistes en marxa i la pressió social en augment, Sánchez es va aixecar de la taula del Consell Europeu insatisfet amb allò que estava obtenint. Sempre preocupat per mantenir la imatge de líder “constructiu” a Europa, després va intentar desdramatitzar el moment assegurant que no pretenia bloquejar la reunió. Així, Sánchez es va conformar amb el compromís de Von der Leyen per poder tirar endavant una rebaixa del preu de l’energia encara que la resta de socis europeus, excepte Portugal, no ho facin. “És un acord molt beneficiós per a la península”, es va congratular.

Donarem un tracte especial a la península Ibèrica perquè pugui gestionar els preus
Ursula von der Leyen
presidenta de la cE
És un pas important que ens donarà més eines de les que teníem per respondre a la crisi energètica
Pedro Sánchez
president espanyol

La CE veu compatible amb el Pla Verd comprar GNL

“Importar gas natural liquat (GNL) ajudarà en la transició verda”, va assegurar ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Amb un argument molt forçat, la cap de l’executiu europeu va intentar ahir respondre a les crítiques per comprar més gas natural liquat nord-americà quan el Pla Verd de la UE aposta per abandonar els combustibles fòssils i que el bloc pugui ser climàticament neutre el 2050. Segons Von der Leyen, aquest pacte amb els Estats Units acabarà “facilitant” la transformació verda del sector energètic perquè “la infraestructura també es podrà utilitzar per a l’hidrogen net”. A més, en l’acord la UE i els EUA prometen incrementar els esforços per reduir les emissions de les infraestructures de gas natural liquat. Tot plegat, un intent per maquillar en verd un moviment que, realment, el que busca és reduir la dependència del gas rus en un context de conflicte. En la presentació de l’acord, el president dels EUA, Joe Biden, va insistir que Europa s’ha de desenganxar energèticament de Rússia perquè el Kremlin “manipula els veïns” i utilitza els beneficis per “alimentar la maquinària de guerra” per continuar la invasió a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona