Economia

Sánchez no diu el límit del preu del gas per abaratir la llum i la UE mira al maig

Utilitza Costa per ocultar encara el sostre al preu de fer electricitat cremant gas

Podem el vol a 30 euros

La UE no té data però “entén bé la urgència”

El preu de l’electricitat s’ha convertit en la bomba que alimenta la inflació i té un cable que la desactiva, i Pedro Sánchez el coneix: fixar un límit al preu que es paga per l’electricitat produïda per les centrals de cicle combinat (cremen gas per fer electricitat) i que no sigui aquest factor alcista el que encareixi el preu de tot, encara que hi hagi electricitat barata com ara l’eòlica. L’antídot és dir el límit de l’import del gas, però Sánchez no el va voler revelar ahir i es va excusar en la cortesia amb l’aliat portuguès, António Costa, per dir que la proposta del preu límit serà enviada més endavant durant aquesta setmana.

Que el president espanyol detallés ahir el seu pla de xoc davant l’Íbex-35 la vigília d’aprovar-lo avui al Consell de Ministres no va molestar Podem, que aquí ho ha pactat tot amb el PSOE fins a última hora.

De 30 a 125 euros

El que pertorba el soci menor és que l’anunci no inclogués el preu màxim al qual retribuir els que cremen gas i que això ja actuï com a depressiu dels preus desorbitats. “Amb un preu limit de 30 euros [per megawatt hora (MWh)], el preu final seria aproximadament de 100 o 110 euros, i això faria que el preu baixés de debò”, es va voler anticipar Ione Belarra, ministra de Drets Socials, per pressionar a la baixa. La xifra de 30 euros com a sostre al qual retribuir les centrals que cremen gas està molt per sota del que espera el sector, que augura un sostre de 125 euros.

Sánchez transmet que el seu pla urgent està en marxa amb l’aval de la UE, però el remei a la llum cara i la seva “excepció ibèrica” es fan esperar. “Tinc el convenciment que l’aprovació per la Comissió Europea es produirà en un molt breu termini de temps, i l’endemà serà publicada al BOE amb efectes immediats sobre la factura de la llum dels nostres conciutadans”, va dir.

Quintuplicant el del 2021

A Brussel·les, però, Eric Mamer, portaveu d’Ursula von der Leyen, no fixa una data ni detalla quant de temps necessitarà Brussel·les per examinar la proposta hispanoportuguesa. El portaveu fins i tot parla de “finals de maig” com a horitzó possible per al vistiplau, la qual cosa faria que l’efecte no arribés fins al rebut de la llum del juny. I això que Mamer diu “entendre bé la urgència” de frenar els preus. La llum s’encareix avui un 7%, fins als 248,1 euros, i quintuplica els 45,7 euros que costava ara fa un any.

LES FRASES

Crec que la CE ho aprovarà aviat, i l’endemà sortirà al BOE amb efecte immediat sobre la factura
Pedro Sánchez
president espanyol
Amb el preu limit de 30 euros, el preu final seria de 100 o 110, i això realment faria que el preu baixés
Ione Belarra
ministra de drets socials


[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA