Economia

Respir per al combustible i el lloguer

El pla de xoc de Sánchez bonifica 20 cèntims de la gasolina a tothom a partir de divendres i limita l’alça dels lloguers al 2%

Les petrolieres hi aporten 5 cèntims i prou

El bo social s’estén a 1,9 milions de llars i s’apuja l’IMV un 15%

El contribuent es rescata de l’IPC a si mateix i aporta 15 dels 20 cèntims

Tot i que són les llars i les pimes les més colpejades per l’escalada dels preus del combustible i de la llum, Pedro Sánchez no les va triar a elles ni a la seu de la sobirania –el Congrés– com a auditori, sinó que va preferir relatar el seu pla de xoc contra els preus en primer lloc a la plataforma Generació d’Oportunitats, creada per Europa Press en col·laboració amb la consultora McKinsey i que té com a socis gegants de l’Ibex-35 com ara Endesa, Iberdrola i Naturgy. Adreçant-se no a l’Ibex-35 –els presents–, sinó als que més pateixen l’assot dels preus –els absents–, el president espanyol va detallar el pla de xoc, que inclou una bonificació de 20 cèntims per cada litre de carburant a tots els conductors –igual que els transportistes– a partir de divendres i la limitació de l’augment dels lloguers a un 2% i no a la inflació real, que al març podria ser del 9%. En total, 16.000 milions mobilitzats (10.000 milions en avals de l’ICO i 6.000 en ajudes directes) en un pla que inclou l’increment de l’ingrés mínim vital i l’extensió del bo social elèctric i que el Consell de Ministres aprova avui per una vigència de tres mesos (fins al 30 de juny). “Ens desviurem per distribuir l’esforç de manera equilibrada”, promet Sánchez.

El primer repartiment, però, desafia les paraules del president. Dels 20 cèntims de bonificació al litre o quilo de carburant, 15 cèntims provenen dels pressupostos estatals –és a dir, del contribuent, que es rescatarà parcialment a si mateix de la inflació en un joc de miralls–, i les petrolieres només aportaran 5 cèntims i prou a l’esforç, tot i ser les beneficiàries fins ara de l’encariment.

“Retallada ridícula”

Pel secretari general de Facua, Rubén Sánchez, “és una retallada ridícula”. “Només 20 cèntims, dels quals les tres quartes parts les paguem tots. A les petrolieres només se’ls exigeix un pseudoesforç de reduir 5 cèntims els preus just després que el dièsel s’hagi encarit 8 cèntims els últims sis dies”, denuncia Facua.

Sospita fins al divendres

Com que la bonificació als combustibles entra en vigor divendres, totes les gasolineres estan ara sota sospita pel que faran en els moments previs al descompte forçat pel BOE. I més quan el barril de Brent s’abarateix cada dia des de la setmana passada i ahir en el mercat de futurs de Londres queia un 3,7% addicional per a les entregues al maig, fins als 116 euros. Es posa a prova ara novament si és certa la teoria de l’“efecte coet” i de l’“efecte ploma”: si el barril s’encareix, els sortidors s’encareixen sovint aviat, a la velocitat del coet, però si el petroli baixa, els preus baixen a la velocitat que cau una ploma. Algunes petrolieres sí que fan ja descomptes voluntaris.

Revisió de lloguers al 2%

Per combatre l’impacte de la inflació en la butxaca de qui viu de lloguer, les revisions dels lloguers durant els propers tres mesos tindran un límit del 2%, que és gairebé quatre vegades menys que l’IPC actual. “Fixem un índex diferent del de l’IPC. Imaginin el que seria revalorar-lo al 7,4% d’ara o al 10% i el que és al 2%”, va reflexionar la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. En l’elaboració del pla de xoc, Díaz no només es posa incondicionalment al costat de Sánchez, sinó que pressiona des d’ara ERC, Junts, el PDeCAT i el PP perquè hi votin a favor al Congrés. “És molt difícil dir-li que no”, diu desafiant els socis i l’oposició. “Què més ha de passar per deixar de banda sectarismes i sumar per respondre junts?”, rebla Sánchez.

Extensió del bo elèctric

Mentre que l’ingrés mínim vital s’apujarà un 15% –fins als 565,37 euros al mes en el cas d’un adult, fins als 734,99 euros al mes en el cas de dos adults i fins als 904,60 euros si ells tenen un menor–, el bo social elèctric s’estén a més de 600.000 famílies i cobrirà 1.900.000 llars. Al mateix temps, es prorroga la rebaixa d’impostos en la factura de la llum: l’IVA al 10% per als petits consumidors, l’impost especial a l’electricitat al 0,5% i la suspensió de l’impost a la generació elèctrica. “No podem prometre que no es notaran els efectes de la guerra en les vides, però sí que ens desviurem per aplacar-los al màxim”, va dir Sánchez.

Recurs als ERTO i l’ICO

L’escut contra el sotrac econòmic es completa amb el recurs als ERTO –ja aplicats en pandèmia per no destruir els llocs de treball– i una nova línia de crèdit de 10.000 milions amb aval de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per cobrir necessitats de liquiditat, a més de l’extensió del venciment i del període de carència dels crèdits ICO ja atorgats. El lot d’ajudes finalitza amb 362 milions per a l’agricultura i la ramaderia, i 68 milions per a la pesca. La indústria consumidora intensiva d’energia rep 500 milions per compensar els peatges.

ERC i les “coincidències”

Des d’ERC, la portaveu Marta Vilalta defuig dir ara si hi votarà a favor i lloa que algunes mesures de xoc “coincideixen amb les que ERC ha proposat”. El PP, al seu torn, reclama la baixada d’impostos acordada a La Palma, però s’obre a votar-hi a favor. “Espanya necessita que estiguem a l’altura i estem disponibles”, avançava Cuca Gamarra en nom d’Alberto Núñez Feijóo. Cs vol que el pla es tramiti com a projecte de llei per fer-hi esmenes, i Vox hi veu una “trampa comptable” en què “els espanyols es paguen a si mateixos el combustible”.

LES FRASES

Ens desviurem per distribuir l’esforç de manera equilibrada. Què més ha de passar per respondre units?
Pedro Sánchez
president espanyol
Trobem un índex per als lloguers diferent de l’IPC. Imaginin el que seria el 7,4% o el 10%. Difícil dir-li que no
Yolanda Díaz
vicepresidenta segona
Ho notaran els més vulnerables i la classe mitjana: eren preus desorbitats que feien perillar economies
María Jesús Montero
ministra d’hisenda
Algunes mesures de xoc coincideixen amb les que ERC proposa, però arriben tard i queden curtes
Marta Vilalta
portaveu d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA