Economia

Catalunya té l’IRPF més alt per a rendes entre els 20.000 i 30.000 euros

Un estudi del REAF recull les novetats principals per a la campanya de l’Impost de la Renda del 2022

Catalunya és la comunitat amb l’IRPF més alt per a les rendes d’entre 20.000 i 30.000 euros, segons un estudi del Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) del Consell General d’Economistes que recull les principals novetats per a la campanya del 2022.

En l’estudi, presentat per la Comissió de Fiscalistes del Col·legi d’Economistes de Catalunya, pel que fa a l’IRPF, Catalunya és la comunitat autònoma amb l’impost sobre la renda més car per a contribuents amb salaris bruts d’entre 20.000 i 30.000 euros. Aquest 2022 la principal novetat és que per les bases imposables inferiors a 12.450 euros el tipus passa del 21,5% al 20%.

En l’Impost sobre el Patrimoni, Catalunya ha establert un mínim exempt de 500.000 euros i ha establert una tarifa pròpia de 2,1-2,75%. Els autors de l’estudi es qüestionen si convindria plantejar-se si val la pena mantenir l’Impost sobre el Patrimoni a contracorrent de les tendències internacionals.

Pel que fa a l’Impost sobre Successions, Catalunya té una tarifa menor que l’estatal (7-32%) i bonificacions decreixents i inversament proporcionals a la base. En l’Impost sobre Donacions, Catalunya té una tarifa baixa amb tipus del 5 al 9%. En aquest punt l’estudi demana prendre una decisió de si mantenir aquest impost o no i si les diferències entre comunitats haurien de mantenir-se.

Finalment, pel que fa a l’Impost sobre Transmissions Patrimonials Catalunya el tipus general és del 10-11% i en l’Impost sobre Actes Jurídics Documentats del 1,5%.

En el cas català, l’estudi apunta que a Catalunya els impostos propis representen el 2,3% de la recaptació tributària el 2020 davant de l’1,7% de mitjana de la resta de comunitats. Un percentatge que ha anat disminuint de 2014 a 2020 i que apunten que els impostos propis signifiquen poc en el finançament per a les autonomies. Els impostos mediambientals que recauen sobre les emissions, l’aigua, els recursos i els residus, aporten el 89,9,3% de la recaptació per impostos propis.

A nivell d’anàlisi del conjunt d’Espanya, destaca que els ingressos tributaris lligats al finançament de les comunitats autònomes en general han evolucionat positivament després de la crisi, especialment en els cedits parcialment com l’IRPF i l’IVA. També es subratlla que la recaptació esperada de 2021 sorprèn si es compara amb 2019 i amb 2020 per haver-se incrementat un 5% i un 15%, respectivament, deslligant-se de la variació del PIB. L’estudi també ressalta el creixement de la recaptació de l’Impost de societats, d’un 68% respecte a 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona