Economia

espanya

Espanya i els Països Baixos aposten per relaxar les regles de dèficit i deute amb plans “específics” per als països

Calviño i Kaag defensen que calen estratègies “realistes” però “ambicioses” per garantir la sostenibilitat fiscal

Els governs d’Espanya i els Països Baixos aposten per relaxar les regles fiscals, que fixen els límits de dèficit i deute als estats, i que els països tinguin plans “específics” cap a la sostenibilitat fiscal.

Tradicionalment amb posicions oposades en les respostes a les crisis, ara ambdós països s’han unit per defensar la necessitat de reformar les regles fiscals comunitàries.

En un document conjunt, indiquen que, “en un context d’elevats nivells de deute”, els estats s’han de “comprometre a construir” espai fiscal per fer front a pròxims xocs i que cal fer-ho a través “d’estratègies específiques” per als països que siguin “realistes”, “graduals” i “ambicioses”, així com “compatibles amb el creixement i la creació de llocs de treball”.

El document, presentat aquest dilluns per la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, i la ministra de Finances dels Països Baixos, Sigrid Kaag, en els marges de l’Eurogrup, planteja la possibilitat de seguir en l’àmbit fiscal el sistema de governança del fons de recuperació. És a dir, que els estats proposin els seus “plans fiscals específics a mitjà termini” per “reforçar la sostenibilitat d’una manera que afavoreixi el creixement”.

Tot i intentar trencar la dinàmica de blocs entre el nord i el sud que caracteritza el debat sobre les regles fiscals, el text recull demandes pròpies del nord, com l’ambició en la consolidació fiscal i la necessitat que aquesta sigui “eficient”. El document, però, també incorpora peticions del sud, com que la disminució del dèficit i el deute es faci sense comprometre el creixement econòmic.

Des de l’inici de la Covid-19, les regles fiscals estan suspeses per permetre als estats gastar més per fer front a la pandèmia. La previsió és que es tornin a aplicar a partir del 2023, però les conseqüències econòmiques de la invasió russa a Ucraïna han obert la porta a poder mantenir la suspensió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona