Economia

estat espanyol

El gir pro Marroc de Sánchez al Sàhara ja provoca problemes amb el gas d’Algèria

Les friccions per la decisió del president espanyol d’avalar el pla de Rabat marca la revisió de preu del contracte

La multinacional energètica Naturgy negocia amb l’algeriana Sonatrach l’actualització del preu del gas que rep d’Algèria en un clima polític marcat per les friccions entre l’Estat espanyol i aquest país del Magrib a compte de la nova posició del govern de Madrid sobre el Sàhara Occidental.

Les sempre complexes negociacions d’aquest contracte del gas s’han fet una mica més costerudes després que el president de Sonatrach, Toufik Hakkar, obrís la porta recentment a revisar els preus del gas només a l’Estat espanyol.

El desencadenant d’aquesta situació és, més enllà de l’elevat preu del gas en els mercats internacionals, l’aval espanyol al pla d’autonomia plantejat pel Marroc pel Sàhara Occidental, una decisió que també ha portat al Front Polisario a trencar amb el govern de coalició PSOE-Unides Podem

Encara que el teló de fons és polític, en la negociació hi participen, d’un costat, Naturgy, i d’un altre la companyia estatal algeriana Sonatrach, que té un pes significatiu sobre el PIB d’aquest país.

Fonts coneixedores d’aquests contactes han precisat a Efe que les negociacions entre totes dues parts van arrencar a l’octubre i que es tracta d’una revisió ordinària del contracte de gas amb Algèria.

És a dir, Naturgy i Sonatrach negocien des de fa mesos l’actualització de preus d’aquest contracte, pel qual l’Estat espanyol rep gas algerià a través del gasoducte Medgaz, que uneix Algèria amb les costes d’Almeria.

Precisament a principis d’aquest any es va posar en marxa l’ampliació d’aquest gasoducte de 8 a 10 bcm (10.000 milions de metres cúbics), una infraestructura de la qual Sonatrach controla un 51% i Naturgy el 49% restant a través d’un vehicle de propòsit especial en el qual participa també el fons nord-americà BlackRock.

En concret, totes dues parts intenten pactar ara els preus del gas que estaran vigents en el període 2022-2024, i tot això en un contracte de gran complexitat per les clàusules i els preus que conté.

Si bé els preus del gas s’han de revisar periòdicament, el contracte està en vigor fins a l’any 2032 i té un valor d’uns 12.000 milions d’euros, va precisar fa uns dies el president de Naturgy, Francisco Reynés, que va admetre que les negociacions no seran fàcils, perquè “tot influeix”, en referència al clima polític entre tots dos països.

La relació comercial entre totes dues empreses energètiques data dels anys setanta i, encara que Sonatrach és accionista de Naturgy, de la qual controla un 4,1%, cada actualització dels preus del gas és una negociació complexa.

No en va, Algèria és el primer proveïdor de gas d’Espanya –va aportar un 39,1% del gas consumit l’últim any, si bé al febrer la seva aportació va ser una mica menor, del 23,2%, ocupant el segon lloc, per darrere dels EUA, segons dades de Cores– i, en el costat contrari, Espanya és també un dels principals clients d’Algèria, al costat d’Itàlia.

L’octubre de 2020 Naturgy va donar a conèixer que havia aconseguit un acord amb Sonatrach per revisar els contractes de gas existents entre totes dues parts. Malgrat que Naturgy no va oferir detalls sobre les condicions dels nous contractes, l’energètica apostava per revisar-los a la baixa per adaptar-se als preus del mercat, afectats per la pandèmia de coronavirus. En alguna ocasió, no obstant això, no hi ha hagut acord pels preus del subministrament de gas, com entre 2009 i 2011, quan el conflicte va acabar en un arbitratge internacional. En aquesta ocasió la negociació està condicionada pels elevats preus del gas als mercats internacionals, disparats encara més per la invasió russa d’Ucraïna.

La posició d’Itàlia

Més enllà de l’actualització d’aquest contracte, un altre país europeu, Itàlia, vol reduir la seva dependència del gas rus i està intensificant els seus contactes amb Algèria per augmentar el volum de gas que rep d’aquest país, amb el qual està connectada per un gasoducte que també travessa Tunísia. Algèria, per la seva banda, també ha expressat el seu desig de tenir una relació cada vegada més estreta amb Itàlia. De fet, després de dir que no descartava revisar els preus del gas al seu “client espanyol”, el president de la companyia algeriana d’hidrocarburs Sonatrach, Toufik Hakkar, es va reunir amb el primer executiu del grup italià Eni, Claudio Descalzi, per abordar el subministrament de gas al país europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries