Economia

Conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’FMI adverteix que la guerra alentirà el creixement mundial

L’organisme internacional redueix 8 dècimes la seva previsió global per a aquest any fins a deixar-la en un 3,6%

Rebaixa en un punt la de l’Estat espanyol i la situa en el 4,8%, per sota de la xifra esperada pel govern

El Fons Monetari Internacional (FMI) va anunciar ahir que espera que el creixement econòmic global s’alenteixi significativament aquest any a mesura que les repercussions de la guerra a Ucraïna s’estenguin a tot el món, un revés per a molts països que ja estan lluitant contra els efectes de la pandèmia de la covid-19 i l’augment de la inflació i els tipus d’interès.

L’organisme amb seu a Washington preveu ara que l’economia mundial creixi un 3,6% aquest any, per sota del 6,1% pronosticat l’any passat. El nou càlcul és 0,8 dècimes en la projecció del gener.

En la seva anàlisi sobre el pronòstic, l’economista en cap de l’FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, va reconèixer que el conflicte armat ha jugat un paper molt important en aquesta retallada. “Les perspectives econòmiques mundials s’han vist seriosament afectades, en gran part, a causa de la invasió russa d’Ucraïna”, va assegurar Gourinchas, que va substituir Gita Gopinath en aquest càrrec fa tot just tres mesos.

D’acord amb els experts de l’organisme internacional, la guerra ha agreujat l’alta inflació que havia estat provocada a causa dels desequilibris entre l’oferta i la demanda relacionats amb la pandèmia.

També van advertir que l’actual situació a la Xina, amb rècords de contagis i confinaments estrictes, podria portar altra vegada problemes seriosos a les cadenes de subministrament global.

A aquests factors, s’hi sumen també unes condicions de crèdit més estrictes, resultat de la pujada de les taxes d’interès.

Amb tot això, l’FMI va observar que el seu pronòstic estava marcat per una “incertesa inusualment alta”.

Aquesta situació geopolítica també va afectar les previsions del Fons sobre el futur de l’economia de l’Estat espanyol, que ara es calcula que creixi un 4,8%, un punt menys que en la seva última previsió.

Aquesta xifra està lluny del 7% de creixement pronosticat pel govern espanyol per a aquest 2022.

Tot i aquesta retallada, l’FMI considera que l’Estat espanyol no notarà l’impacte de la guerra tant com altres països que depenen més de Rússia en l’àmbit energètic, com ara Alemanya i Itàlia.

Així, el Fons estima un augment per a Alemanya del 2,1% el 2022, 1,7 punts per sota de la seva estimació anterior, i del 2,3% per a Itàlia, un punt i mig per sota del que preveia abans. Per a la zona euro, l’organisme preveu un creixement del 2,8% enguany, 1,1 punts menys del que calculava al gener.

La valoració final de l’FMI va determinar que les economies avançades trigaran més a recuperar els seus nivells de producció anteriors a la pandèmia i va avisar que és probable que les diferències entre aquestes economies i les de nacions en desenvolupament persisteixin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona