Economia

Fre de mà al creixement econòmic per la guerra

En un marc d’alta inflació, la caiguda del consum privat deixa l’avanç del PIB en tan sols un 0,3%

El govern espanyol preveu que el pla de recuperació farà possible tancar l’any creixent un 4,3%

L’impacte de la guerra a Ucraïna s’ha deixat notar, com era d’esperar i fins i tot una mica més, en el creixement econòmic del primer trimestre d’enguany a l’Estat espanyol. El producte interior brut (PIB) continua en positiu, però quasi imperceptiblement: només ha avançat un 0,3%. La dada ha obligat l’executiu espanyol a rebaixar en tres punts la previsió de creixement per a aquest 2022, que passa ara del 7% previst al 4,3%.

El principal fre per al creixement econòmic és una de les peces clau del sistema: la contracció del consum dels particulars, d’un 3,7%. L’alta inflació del primer trimestre, condicionada sobretot pels alts preus energètics derivats de les tensions bèl·liques –tot i que ja venien arrossegant-se des de finals de l’any passat– ha passat factura a les butxaques de les famílies. Els preus de l’abril s’han moderat en un punt respecte al març, però són encara altíssims, del 8,4%. La previsió del Banc d’Espanya és que la mitjana de la inflació en tancar l’any se situï en un 7,5%, per un 3,1% de l’any passat. En aquest context, la previsió d’ahir del govern és que el consum de les famílies es mantingui en desacceleració enguany, en un 3,5%.

Ara bé, no tot són males notícies, segons l’executiu espanyol. Per al conjunt de l’any, calcula un creixement en verd, del 4,3%, segons va anunciar la ministra d’Assumptes Econòmics i vicepresidenta primera Nadia Calviño. Tot i reconèixer que el context actual obliga a fer previsions marcades pel “principi de màxima prudència”. I hi ha afegit que el moment actual continua sent el d’una “elevada incertesa per la situació geopolítica internacional i la forta pujada dels preus de l’energia”.

Fins al 2023

En aquesta situació, el govern de Sánchez no preveu que l’economia torni a nivells prepandèmics fins al primer semestre del 2023. El suport del pla de recuperació “seguirà guanyant impuls enguany i el vinent”, segons Calviño. Ho escalfarà la inversió, que es preveu que s’acceleri un 9,3%, i, consegüentment, l’oferta de feina. El turisme és un dels pilars de l’economia estatal i es preveu que enguany creixi un 80% respecte al registrat el 2019.

El dèficit públic va baixar fins al febrer d’un 39% respecte al mateix període anterior equivalent al 0,9% del PIB, uns 11.741 milions. L’Estat també ha ingressat molt més en tributs, un 16,4% més, fins als 35.385 milions. I ha gastat menys, sobretot en prestacions socials.

La de l’Estat, l’economia que més avança de la zona euro

Els preus van pujar encara una dècima més aquest d’abril a la zona euro, fins a establir un nou rècord inflacionari del 7,5%. Són les dades avançades ahir per Eurostat, que també indica que l’economia es va desaccelerar un 0,2% el primer trimestre. La de l’Estat espanyol es va comportar una mica millor, creixent el 0,3%, i malgrat aquesta migradesa va ser la que més ho va fer a la zona euro. Alemanya ha aconseguit esquivar la recessió (0,2%), impulsada per les inversions després de la caiguda del darrer trimestre del 2021. A la majoria de països europeus el creixement de l’economia s’ha mesurat amb dècimes, i en alguns com França s’ha estancat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA