La Borsa
Més valors
Economia

Pescadors sostenibles a Blanes

APOSTA ·

La confraria blanenca ha començat a dessalinitzar aigua per netejar i minimitzar l’ús de sabons

Substitueixen les caixes de fusta d’un sol ús per cubetes de plàstic

La sostenibilitat, i de passada l’estalvi, també està en l’agenda del sector pesquer. A la confraria de Blanes s’hi han posat per atacar diversos fronts: des de l’estalvi d’aigua fins a la generació d’electricitat verda, a més de factors com ara la reducció de l’ús de sabons que puguin anar a parar al mar o la introducció de caixes de plàstic per al peix, per comptes de les tradicionals caixes de fusta d’un sol ús. Tot plegat ha suposat una despesa, però el gerent de la confraria, Xavier Domènech, argumenta que a curt termini implicarà estalvi econòmic i de recursos naturals.

Els projectes dels pescadors blanencs s’han repartit en tres anualitats. Domènech explica que van començar a finals de l’any passat amb la instal·lació d’un sistema per dessalinitzar aigua de mar i aprofitar-la per netejar cada tarda d’activitat tot el terra de la llotja (uns 800 metres quadrats) i les caixes buides de peix. Quan Ports va refer el dic de recer de les destrosses del temporal del 2008, s’hi va preveure una captació d’aigua marina, amb previsió d’evitar l’ús d’aigua potable, i ara la instal·lació ja els permet generar cada dia fins a cinc metres cúbics d’aigua dessalinitzada, que, després del tractament amb osmosi, també aprofiten per autoproduir el gel per servir el peix a comerços i restauradors.

El gerent de la confraria diu que tot i la pujada del preu de l’energia elèctrica per fer anar la dessalinitzadora, el metre cúbic d’aigua de boca –sumant-hi els cànons de l’ACA per grans consums i l’afegit de Ports– els sortia a 3,50 euros, i ara a uns 2 euros, a banda de no desaprofitar aigua per a ús de boca. La capacitat del sistema es pot ampliar, amb dipòsits, però de moment ja els permet autoabastir-se en bona mesura, a excepció de moments punta en què embarcacions d’arrossegament han de carregar cisternes, diu Domènech.

Un sistema complementari d’ozonització de l’aigua també els ha permès reduir l’ús de productes químics i sabons, que majoritàriament anaven a parar a la xarxa d’aigües a depurar però que en una petita part podien acabar abocades a les aigües de l’interior de la dàrsena.

Caixes reutilitzables

La confraria també ha invertit 30.000 euros en noves caixes de plàstic reutilitzables, que els permetran substituir les de fusta, “que tenien tot just entre tres i quatre hores de vida útil fins que el peix fresc s’envasava en recipients de porexpan”, detalla el gerent.

Les noves cubetes acumularan molts més usos, i per fer-ne més eficient el rentat amb l’aigua osmotitzada, hi han afegit una màquina de prerentat per eliminar l’excés d’escata que hi acumula, sobretot, el peix blau, com ara les sardines, el seitó o espècies més grans. L’any vinent serà el torn dels panells solars al teulat de la llotja –vegeu peça.

LES XIFRES

5.000
litres
d’aigua diaris dessalinitzats generen a la confraria de Blanes per netejar o produir glaç
50
kW
és la potència elèctrica que esperen autoproduir l’any vinent amb plaques fotovoltaiques a la coberta.

Els panells solars, un altre estalvi per al 2023

E.A

La tercera pota del pla de sostenibilitat a la confraria de Blanes arribarà l’any vinent, amb una instal·lació de 50 kW de panells fotovoltaics al teulat de la llotja. Però l’han hagut de posposar, explica Domènech, perquè va vinculada a l’execució prèvia de les obres de reparació i aïllament del teulat de l’edifici, que no començaran fins a la tardor.

Els terminis de les subvencions són exigents, i la instal·lació, per beneficiar-se’n aquest 2022, hauria d’estar conclosa abans de final d’any. Però les obres a la coberta s’haurien d’interrompre a l’estiu –entre el juliol i l’agost–, de manera que si hi hagués algun endarreriment imprevist, els panells no quedarien coberts. El gerent de la confraria preveu una inversió de 65.000 euros per autoabastir bona part del consum elèctric de les instal·lacions, i ja assumeix que fins a l’any vinent no se’n beneficiaran, després que hagin conclòs un seguit d’obres que també milloraran els accessos viaris a la zona, passat aquest estiu.

Models a seguir

Ports ha plantejat a la confraria blanenca seguir el model que de moment ja han instal·lat en altres ports gironins, com ara a la coberta de la llotja de la Confraria de Pescadors de Palamós, on a finals de 2020 ja van estrenar 212 panells fotovoltaics que, a més d’estalviar anualment l’emissió de 31 tones de CO2, amb una capacitat de generació estimada de 110.000 kWh anuals, possibilitaven aleshores un estalvi mensual de 1.000 euros en la factura per als pescadors, ara superior.

Ports també ha introduït en els darrers anys instal·lacions fotovoltaiques en altres confraries gironines, com ara a Roses, per contribuir a frenar el canvi climàtic i, de retruc, la factura energètica del sector pesquer.

Espai per a visitants

El gerent de la confraria blanenca defensa que “es pot estalviar i cuidar del medi alhora” i admet que entre totes les associacions de pescadors es “copien” en “benefici mutu” i amb vocació de divulgar una activitat amb fama devaluada però necessària per gaudir de peix fresc a taula. Per això, el projecte de reforma, reforç i aïllament de la coberta, a banda de la instal·lació energètica, preveu un espai de 140 m² que volen habilitar com a zona d’interpretació per als visitants i turistes que s’apropin a la llotja, perquè puguin conèixer el funcionament del procés pesquer i tot allò que implica.

Mesures de suport al sector pesquer aquest any

El comitè executiu de l’empresa pública Ports de la Generalitat ha aprovat aquesta primavera algunes mesures econòmiques adreçades al sector pesquer dels ports titularitat de la Generalitat. Les exempcions seran d’aplicació directa i compatibles amb altres ajudes sectorials de la Generalitat de Catalunya o l’Administració General de l’Estat.

Ports de la Generalitat ha considerat l’actual conjuntura geopolítica i els impactes econòmics que se’n deriven i condicionen l’operativa de les flotes pesqueres a la costa catalana. L’administració portuària ha de fomentar l’ús de les infraestructures portuàries, incidint en les activitats econòmiques de caràcter essencial. En el cas del sector pesquer, s’ha vist necessari incentivar l’activitat pesquera dins del marc de la sostenibilitat econòmica del conjunt del sistema portuari. Aquestes mesures són temporals i d’aplicació durant el 2022, i s’estimen en 262.000 euros.

Les mesures aprovades van dirigides als gestors de les dàrsenes pesqueres, les llotges i les instal·lacions complementàries i de l’activitat pesquera, que estan subjectes a la taxa per ocupació del domini públic portuari, amb una reducció del 20% sobre aquesta taxa.

La segona mesura és la referida a la tarifa de subministrament d’aigua i electricitat, no s’hi aplicarà el coeficient de repercussió sobre el consum realitzat, a partir de la seva aprovació, fet que suposarà a les confraries un estalvi del 20% de la facturació d’aquestes tarifes.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Avui comencen les rebaixes “més discretes”

Barcelona

Hamelin Brands inverteix quatre milions d’euros a Flaçà

FLAÇÀ
ANTONI CAÑETE
PRESIDENT DE PIMEC

“Vivim una falsa realitat perquè s’apropen uns grans núvols”

GIRONA
GIRONA

La Brutal obre avui

La Generalitat destina 27 milions a la reindustrialització

FLAÇÀ
comissió europea

10 proveïdors acumulen una quarta part dels diners que la Comissió Europea destina a consultoria

Brussel·les
estat espanyol

El dèficit de l’Estat fins al maig se situa a l’1,3% del PIB i 17.837 milions d’euros

madrid

El TJUE veu il·legal que Espanya impedeixi acumular pensions del mateix règim

brussel·les

L’atur a l’eurozona cau a mínims històrics al maig amb un 6,6%

brussel·les