Economia

Només un 14,3% dels llocs directius són ocupats per dones

Un informe d’EADA i ICSA revela que en els comandaments intermedis el percentatge s’acosta al 40%

La pandèmia ha reduït la presència femenina en càrrecs de decisió

Les dones ocupen un 14,3% dels llocs de direcció a Catalunya, segons un estudi presentat avu pel grup ICSA i EADA Business School. L’informe també revela que en els comandaments intermedis el percentatge de dones arriba al 39,9%, mentre en el conjunt dels empleats s’enfila fins al 47%. Les dades catalanes segueixen la tendència del conjunt de l’Estat, on EADA adverteix que la presència femenina en llocs directius ha caigut un 2% pels efectes de la pandèmia, fins al 16,8%. Pel que fa a la bretxa salarial, a Catalunya se situa en el 17,7% en els càrrecs directius, en el 9,7% en els càrrecs intermedis i en el 15% en els treballadors.

L’estudi Bretxa salarial i presència de la dona en llocs directius 2022 indica que la presència de dones en llocs directius ha retrocedit respecte del 2021 (18,8%), malgrat que es manté per sobre del 2020 (16,4%). “La Covid ens va demostrar que a través de les diferents eines de digitalització podíem modernitzar-nos. Estem retrocedint en els models d’abans de la Covid”, ha explicat la consultora de l’ICSA, Indry Canchila. “La quota femenina es veu afectada dràsticament”, ha opinat.

Més formades

Tot plegat s’explica per “diferents causes”, segons l’informe. “No és senzillament que no tinguem dones amb talent. De fet, tenim dones amb més talent i més formades que els homes”, ha defensat la professora i investigadora d’EADA Business School, Aline Masuda.

En aquesta línia, l’estudi indica que si s’analitza el grau de formació dels càrrecs directius de l’Estat, hi ha més dones amb estudis universitaris (47,8%) que no pas homes (44,9%). La tendència coincideix a l’hora d’analitzar si tenen algun màster o postgrau.

“Cal renovar i innovar en els càrrecs directius”, ha proposat Masuda. Així, ha assegurat que cal canviar el disseny d’aquests càrrecs per tal d’incrementar el nombre de dones. “Els nostres alumnes d’EADA no volen sacrificar la seva vida personal per una empresa”, ha dit. En aquest sentit, s’ha mostrat crítica amb la idea d’un “superhome” o una “superdona”. “Els nivells d’estrès dels càrrecs directius tampoc és massa sa”, ha valorat.

Masuda també ha qüestionat el teletreball. “No és la panacea”, ha dit. La professora i investigadora ha assegurat que hi ha estudis que indiquen que teletreballant es fan més hores que no pas si es va de manera física al lloc de feina.

L’estudi s’ha elaborat a partir de 80.000 dades salarials validades estadísticament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA